Intel: Недостигът на чипове в световен план може да продължи няколко години

Изпълнителният директор на Intel Corp. Патрик Гелсингър заяви, че недостигът на полупроводникова техника в световен план може да продължи няколко години, преди да бъде решен проблемът с доставките.

Коментирайки проблема, Гелсингър обясни, че глобалната липса на технологични чипове се появи поради това, че хората масово преминаха към работа и учене от домовете си по време на коронавирусната пандемия, информира bnr.bg.

„Но докато индустрията предприе стъпки за преодоляване на краткосрочни липси, все още може да отнеме няколко години, докато екосистемата се справи с недостига на леярски капацитет, субстрати и компоненти за полупроводници“, заключи той в понеделник по време на виртуална сесия на изложението Computex в Тайван .

Intel Headquarters Santa Clara, California, USA - February 4, 2011: Headquartes for computer chip-making giant Intel. Founded in 1968 Intel introduced the world's first microprocessor in 1971. Intel stock pictures, royalty-free photos & images

istockphoto.com

В средата на април Гелсингър каза в интервю за „Вашингтон пост“, че недостигът на чипове ще отнеме „няколко години“, докато започне да отслабва. Тогава той посочи, че Intel планира да започне производството на чипове в рамките на шест до девет месеца за преодоляване на недостига в американските автомобилни заводи.

Ройтерс напомня, че през март Intel обяви план за 20 милиарда долара за разширяване на модерния си капацитет за производство на чипове, изграждане на две фабрики в щата Аризона и отваряне на своите заводи за външни клиенти.

„Планираме да се разширим и на други места в САЩ и Европа, като осигурим устойчива и сигурна верига за доставки на полупроводници за света“, посочи той тогава.

Intel Processor Core i5 2500K ozd, Hungary - August 24, 2012: Intel Processor Core i5 2500K Intel stock pictures, royalty-free photos & images

istockphoto.com

Плановете на Intel могат директно да отправят предизвикателство към две други компании в света, които могат да произвеждат най-модерните чипове – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co и южнокорейската Samsung Electronics Co.

Двете компании доминират в производството на полупроводници, премествайки центъра на тежестта от Съединените щати, където някога е била изобретена голяма част от технологията, в посока Азия, където сега се произвеждат повече от две трети усъвършенствани чипове.

В края на миналата седмица изпълнителният директор на Logitech Брейкън Даръл прогнозира, че недостигът на чипове може да продължи още три до шест месеца, отбелязвайки, че неговата компания не е имала много затруднения при решаването на проблема, който е засегнал както технологичната, така и автомобилната индустрия.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *