Kardan казва сбогом на застраховането

Kardan Financial Services B.V. (KFS), част от групата на холандския холдинг Kardan N.V., е подписала споразумение за продажбата на 40% си дял в застрахователната и пенсионна компания TBIH Financial Services Group N.V. (TBIH), на Vienna Insurance Group (VIG), съобщиха от компанията. Към момента VIG притежаваше 60% от TBIH.
TBIH беше създадена през 1998 г. като подразделение на Kardan Financial Services за инвестиции в застрахователни и пенсионни активи в Централна и Източна Европа. Vienna Insurance Group първоначално (през 2006 г.) придоби 40% в KFS, които през 2007 г. бяха превърнати в 60% дял в TBIH със споразумение за общ контрол.
KFS притежава опцията да продаде 40-процентния си дял в TBIH на VIG в периода от април до декември 2011 г. при определени условия. С оглед на сегашната пазарна ситуация обаче и дългосрочните намерения на Vienna Insurance Group, Kardan и VIG се споразумяха да приложат тази опция по-рано. Сумата на сделката е около 126 млн. евро, като тя ще бъде използвана основно за намаляване на общия дълг на Kardan Financial Services.
В допълнение към сделката, Kardan Financial Services купува от Vienna Insurance Group на цена от 10 млн. евро прехвърляемата опция (call option) да придобие 92,6% от акциите на българската ПОК „Доверие“, която към момента е собственост на TBIH. Опцията е за срок от 5 години. Сумата, за която Kardan Financial Services ще може да купи договорения пакет, е 150 млн. евро за първите 3 години и 160 млн. евро за останалите две. Опцията ще даде на KFS възможността да се възползва от нарастването на стойността на българския пенсионен фонд, ако подобряването на глобалния финансов пазар продължи.
ПОК „Доверие“ е водеща компания на българския пенсионен пазар, на който държи 33% пазарен дял. Компанията има 1,3 млн. клиенти. За 2009 г. приходите й са 12,1 млн. евро, печалбата – 3,8 млн. евро, а общите й активи – 567 млн. евро.
При т.нар. call option купувачът на опцията придобива правото, но не и задължението, да купи договореното количество стоки или финансови инструменти от продавача на опцията, в определено време и на определена цена. Продавачът на опцията е задължен да продаде съответния инструмент, ако купувачът реши да го купи.
„Вярваме, че инвестицията ни в TBIH узря до момента, в който да се лишим от нея. В допълнение, опцията, която купуваме, ще ни позволи да се възползваме от актив със значителен потенциал“, коментира Ален Ичкович, председател на борда на директорите на Kardan.
Базираната в Амстердам група Kardan работи в три основни направления: недвижими имоти, финансови услуги и инфраструктура. Компанията оперира на развиващи се пазари, основно в Централна и Източна Европа и Китай, където са съсредоточени повечето от дейностите й. След продажбата на TBIH, секторът на финансовите услуги ще бъде представен само от TBIF, активна в банковия сектор, потребителското кредитиране, лизинга и управлението на активи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *