Latecoere откри завода за авиочасти за Airbus в Пловдив

На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, а през търговските дружества, регистрирани у нас.

„На тези инвестиции се радвам, а не на тези от 2008 г., които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, търговските вериги, чиито капитал излиза обратно от България“, каза още Борисов и обясни, че липсата на работната сила остава проблем за инвеститорите у нас, информира economic.bg.

Заводът на френския гигант е разположен на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Airbus 320 и 330, както и друго оборудване.  Инвестицията в предприятието е 11 млн. лв. като през първите 3 години тя ще достигне 15 млн. евро. Ще бъдат открити 200 работни места и впоследствие предприятието може да разшири капацитета си според поръчките на Airbus.

Строежът му започна през септември 2017 г. като по  план трябваше да завърши през март 2018, но се забави. В началото на тази година стана ясно, че заводът получава 6 млн. евро по плана „Юнкер“ – част от договор за общо 55 млн. евро, които Европейската инвестиционна банка дава на компанията.

„В завода ще се произвеждат дребни възли за вратите на самолетите и електроразпределителни шкафове, предназначени за електронната част на летателните апарати“, заяви главният изпълнителен директор по операциите на Latecoere Тиери Моц при първата копка на завода.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *