Levi Strauss планира отново да стане публична компания

145-годишният производител на дънки Levi Strauss & Co планира да започне първично публично предлагане, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат със случая.

Компанията, която планира да набере между 600 и 800 млн. долара, вероятно ще стане публична през първото тримесечие на следващата година, показва информация от CNBC.

Резултат с изображение за леви щраус

В доклада се посочва, че Levi’s планират да дебютират на борсата с оценка от около 5 млрд. долара.

От компанията за момента отказват да коментират новината.

Това ще върне Levi’s в публичното пространство след близо 5 десетилетия отстътвие.

За първи път компанията става публична през 1971 г., но потомците на основателя Леви Щраус, малко след това решават да я превърнат отново в частна, информира investor.bg.

В своя последен тримесечен отчет Levi’s обяви, че продажбите ѝ са се повишили с 10 на сто до 1,39 млрд. долара, а нетните приходи са отчели ръст от 44% главно заради засиленото търсене на дънки в магазините за търговия на дребно и в онлайн пространството.

Историята е-

Новините за открития на злато се разпростират от Изтока до Запада в Америка. През 1853 г. Леви тръгва по стъпките на златната треска и се преселва в Сан Франциско, Калифорния. Зет му, брат му Луис и самият Леви основават магазин за търговия с галантерийни изделия и платове. Стоките се умножават и към тях се добавят разнообразни изделия като четки за зъби, тиранти, копчета и цялостно облекло за златотърсачите.

Понеже и по-рано се бил занимавал с облекло и галантерия, Леви взима със себе си разнообразни платове като брезент. Скоро открива, че златотърсачите се нуждаят от издръжливи панталони при своята тежка работа. Първите си панталони той поръчва на шивач да бъдат изработени от брезента. Първият клиент, закупил си панталоните, бил така въодушевен от покупката, че цяла нощ се шляел из града и разказвал на всекиго.

Първите панталони са все още кафяви, изработени от конопени влакна и се придържат от тиранти. Скоро Щраус започва да използва деним – памучен плат, който се оцветява в синьо с индиго. Ръбовете на джобовете обаче все още са недостатъчно груби за златотърсачите, които пъхат в тях всякакви материали от мините.

Мавзолеят, където почиват тленните останки на Леви Щраус

През декември 1870 г. на Якоб Дейвис – шивач от Рига, му хрумва да нитва краищата на джобовете на панталоните, за да ги подсили. Понеже му липсват пари за патентоване на своята идея, превърнала се в реалност през 1872 г., се обръща към Леви Щраус, който му заема част от плата, нужен за производство. Щраус подпомага Дейвис и получава заедно с шивача патент на 20 май 1873 г. До края на годината са продадени 70 500 бройки панталони и палта от материала деним. 2 фабрики произвеждат дънките. 10 г. по-късно действат вече над 535 предприятия.

През 1902 г. Щраус умира неочаквано в своята къща в Сан Франциско, където живее заедно със семейството на сестра си Фани. Основаната през 1853 г. фирма, наречена „Леви Щраус & Ко“, Щраус оставя на своите 4 племенника, защото той самият няма деца. Погребан е в гробището „Hills of Eternity“, намиращо се в Колма, южно от Сан Франциско.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *