MasterCard се потапя в мобилния свят

Глобалната платежна и технологична компания MasterCard обяви в рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона, че е в напреднали преговори за придобиването на C-SAM, Inc. – доставчик на услуги и софтуер за мобилен портфейл и различни устройства.

Придобивайки C-SAM, MasterCard се надява да ускори развитието и употребата на мобилни портфейли и разплащателни услуги в цял свят, сред които и предлагането на своята дигитална услуга MasterPass. Съобщението за възможната сделка е логично, като се има предвид глобалното стратегическо партньорство между двете компании от декември 2012 г. насам, както и миноритарните инвестиции в C-SAM от страна на MasterCard.

C-SAM е доставчик на много търговски услуги за мобилни плащания в Индия, Япония (DNP), Мексико, Сингапур (чрез местното подразделение Starhub), САЩ (ISIS) и Виетнам. Платформата на C-SAM поддържа и специфични потребителски оферти, програми за лоялност, банкиране, възможности за плащане на сметки и сигурни нефинансови трансакции.

Приложението за устройства на C-SAM и нейната бекенд инфраструктура ще помогнат за развойните усилия, които да дадат възможност на потребителите да използват MasterPass както в магазина, така и в интернет чрез най-разнообразни комуникационни технологии, в т.ч. NFC, QR/баркодове и финализиране на покупки от разстояние, поясниха от MasterCard.

Финансови и други параметри на сделката не бяха разкрити. Преди окончателното финализиране придобиването подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи и се очаква да стане факт през първото тримесечие на тази година.

„Придобиването на C-SAM е много важен момент в историята на нашата компания. Вече се радваме на силна дългогодишна връзка с MasterCard и екипът ни е развълнуван, че ще се присъедини официално към една иновативна организация, лидер в своята индустрия, за да достави на доставчиците на услуги в цял свят „от-до“ решения, базирани на устройства“, твърди Феликс Маркс, главен изпълнителен директор C-SAM.

„Днес потребителите живеят дигитално и пазаруват по нов начин, като използват различни модерни продукти и устройства. Опитът на C-SAM в областта на мобилните технологии ще помогне на MasterCard да предложи по-добре и по-бързо още повече мобилни и виртуални решения и по този начин да осигури на потребителите удобство и избор, докато добави допълнителна стойност към постоянно растящите ни партньорства с телекомуникационни компании, правителства и търговци“, заяви от своя страна Ед Маклафлин, директор „Нови плащания“ в MasterCard.

Междувременно стана ясно, че MasterCard иска да се включи в бурно развиващата се икономика на мобилните приложения. В навечерието на Световния мобилен конгрес в Барселона компанията представи приложението си за плащания MasterPass™, което позволява на потребителите да правят сигурни покупки с различни устройства чрез едно мобилно приложение. Вграденото решение MasterPass премахва нуждата да се съхранява лична информация от разплащателната карта в множество мобилни приложения, което осигурява на потребителите бързи и лесни плащания. Forbes Digital Commerce, Fat Zebra, MLB Advanced Media, NoQ, Starbucks Australia и Shaw Theatres Singapore са сред първите доставчици на приложението, които ще разширят търговските си възможности с MasterPass.

Според анализаторската компания ABI Research общите приходи от мобилни приложения, в т.ч. покупки чрез вградени такива, ще достигнат 46 млрд. долара до 2016 г., което е над четири пъти повече в сравнение с 8,5 млрд. долара през 2011 г. Средностатистическият притежател на смарт устройство по света е свалил от интернет 26 приложения, а потребителите съхраняват данните от своята разплащателна карта и друга чувствителна информация при различни доставчици на приложения, когато създават свой профил и правят покупки.

Приложенията с вградената услуга MasterPass позволяват на потребителите да финализират дадена покупка с един-единствен клик на мишката или докосване на любимото си устройство, свързано с интернет, без да напускат самото приложение.

„Вграденото приложение за плащания MasterPass е най-новото предложение на MasterCard в отговор на специфичните нужди на дигиталната екосистема. Ние създаваме невероятни изживявания за потребителите чрез всички канали и устройства, както и позволяваме на търговците да достигнат до нови клиенти по начини, които не бяха възможни преди появата на дигиталния свят“, заявява Ед Маклафлин, директор „Нови плащания“ в MasterCard.

MasterPass ще бъде на разположение на разработчиците и търговците в началото на второто тримесечие тази година. Услугата изисква бърза и гладка интеграция, подобна на процеса за интернет търговците, и до днешна дата вече е реализирана успешно при близо 30 000 търговци, които приемат MasterPass в Австралия, Канада, Италия, Великобритания и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *