Microsoft инвестират $1 милиард в проект за изкуствен интелект

Microsoft инвестира $1 милиард в основаната от Илън Мъск компания за изкуствен интелект, OpenAI, с цел да се изградят суперкомпютърни AI технологии за облачните им услуги в Azure.Microsoft инвестират $1 милиард в проект за изкуствен интелект.

Резултат с изображение за мъск

Двете компании ще обединят усилията си за изграждане на широкомащабни системи за изкуствен интелект, пригодени за Azure.

Microsoft реши да инвестира $1 милиард в OpenAI, венчър за изкуствен интелект, за който се твърди, че планира да имитира човешкия мозък, използвайки компютри.

Както се казва в блога на Microsoft, те си партнират за разработването на хардуерна и софтуерна платформа в Microsoft Azure, която ще се превърне в AGI.

„Ще разработим съвместно нови Azure AI суперкомпютърни технологии, а Microsoft ще стане наш изключителен доставчик на облачно пространство – така че ще работим усилено, за да разширим възможностите на Microsoft Azure в големи системи за изкуствен интелект.“

От друга страна, OpenAI ще лицензира някои от технологиите си на Microsoft за комерсиализация, но все още не е известно кога трябва да се случи и каква технология ще се използва.

Главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, каза, че създаването на AGI ще бъде най-важното технологично развитие в човешката история, с потенциал да оформи бъдещата траектория на човечеството. Той каза:

„Нашата мисия е да гарантираме, че AGI технологията е от полза за цялото човечество, а ние работим с Microsoft за изграждането на суперкомпютърната фондация, върху която ще изградим AGI.“

Като част от сделката, OpenAI също ще работи изцяло в облака на Microsoft.

В блога си, компанията отбеляза също, че и двете фирми ще се съсредоточат върху изграждането на изчислителна платформа в Azure с безпрецедентен мащаб, която ще обучава и управлява все по-напреднали AI модели, включващи хардуерни технологии, които се основават на суперкомпютърната технология на Microsoft.

„Съвременните системи за изкуствен интелект работят добре за специфичния проблем, за който са обучени, но за да се ориентират AI системите към това да помогнат за справянето с някои от най-трудните проблеми, пред които сме изправени днес, ще изисква генерализация и овладяване в дълбочина на множество видове изкуствен интелект.“

Главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатия Надела, заяви, че AI е една от най-трансформиращите технологии на нашето време и има потенциал да помогне за решаването на много от най-належащите предизвикателства на нашия свят. Той каза:

„Като обединим технологията на OpenAI с новите суперкомпютърни технологии на Azure, нашата амбиция е да демократизираме AI, като винаги поддържаме предпазливостта и централизацията на изкуствения интелект, така че всеки да може да се възползва.“

OpenAI е основана през 2015 г. с цел разработване на AGI, която може да научи различни типове дисциплини, а не само да се съсредоточава върху възможности на днешните системи с изкуствен интелект, информира cryptodnes.bg.

Главният оперативен директор на OpenAI, Грег Брокман, каза:

„AGI, работещ по даден проблем, би могъл да види връзки между дисциплини, с което никой човек няма да може да се справи. Искаме AGI да работи с хора за решаване на трудни мултидисциплинарни проблеми, включително глобални предизвикателства като изменението на климата, достъпно и висококачествено здравеопазване и персонализирано образование. ”

OpenAI е нестопанска изследователска организация за изкуствен интелект, основана от Илон Мъск, предприемача Питър Тийл, и Сам Алтман от Y Combinator, чиято основна цел е разработването на полезен, отворен AI за борба с всякa бъдещa поява на зловреден изкуствен интелект.

Мъск обаче се оттегли от Борда на директорите в началото на 2018 г., за да избегне всякакви конфликти с автопилотната програма на Tesla, но той все още остава благодетел и съветник. Директорът на AIS и Autopilot Vision на Tesla, Андрей Карпати, преди това е работил като изследовател на невронни мрежи за OpenAI.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *