Microsoft сключи десетгодишен договор с Пентагона

Microsoft сключи десетгодишен договор с Министерство на отбраната на САЩ на стойност 10 милиарда долара. Съгласно условията на споразумението, компанията ще изгради облачна инфраструктура на Пентагона и ще пусне облачни услуги.Microsoft сключи десетгодишен договор с Пентагона.

Всички данни на Пентагона ще бъдат прехвърлени в един облак (снимка: CC0 Public Domain)

Проектът JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), който Пентагонът обяви през март 2018 г., предвижда прехвърляне на всички данни на министерството на отбраната в един облак.

„Националната стратегия за отбрана ни диктува, че трябва да увеличим скоростта и ефективността, с която разработваме и прилагаме съвременни технически възможности за нашите жени и мъже в униформа”, коментира Дейна Дийси, ИТ директор на Министерството на отбраната на САЩ.Microsoft сключи десетгодишен договор с Пентагона, информира technews.bg.

Amazon беше смятана за фаворит в този търг, тъй като нейният отдел Amazon Web Services (AWS) е единствената компания, на която правителството на САЩ повери обработката на строго секретни данни.

Amazon вече реагира на загубата в търга. „Подробна оценка единствено въз основа на съпоставими оферти би довела до различен резултат”, заявиха от компанията в коментар пред от Ройтерс).

Според анализатора Даниел Айв от Wedbush Securities, победата на Microsoft ще има положително влияние върху облачния бизнес на компанията за много години напред. Той отбеляза също, че Microsoft е постигнала значителен напредък в развитието на технологиите, намалявайки изоставането от Amazon, така че компанията на Джеф Безос не е изглеждала толкова очевиден фаворит в търга.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *