Moody’s повишава кредитния рейтинг на Гърция

Пакетът от мерки за облекчаване на дълга, предложени на Гърция от кредиторите му миналата седмица, е важен показател за продължаващото възстановяване на Гърция от дълбокия си държавен дълг, икономическата и банкова криза, казаха от Moody’s в понеделник.Moody’s повишава кредитния рейтинг на Гърция.

Резултат с изображение за мудис

В доклад агенцията за кредитен рейтинг заяви, че пакетът е положителен за страната.

„Очакваме споразумението да проправи пътя на правителството да се върне към финансиране на капиталовия пазар на устойчива основа, което е положителен кредит“, се казва в доклад. Moody’s, която оценява позицията на Гърция в позитивен B3, заяви, че облекчаването на дълга е гарантирало, че правителството ще се изправи пред „много умерени“ потребности от рефинансиране през следващите 10 години.

„Смятаме, че пакетът е важен показател за продължаващото възстановяване на Гърция от дълбокия си държавен дълг, икономическата и банкова криза“, заяви агенцията, информира econ.bg. Според него обаче предизвикателствата пред Гърция остават значителни, тъй като споразумението изискваше устойчив ангажимент за благоразумна фискална политика и много голям първичен излишък за много години напред.

„Въпреки че икономическият растеж се е върнал и вероятно ще се ускори още тази година, гръцките перспективи за растеж са умерени най-много в диапазона 2.0-2.5% годишно, освен ако няма голям тласък на инвестициите“, каза Moody’s.

Кризата с държавния дълг  свали кредитния рейтинг на страната, и тя е лишена от достъп до евтин капиталов ресурс на свободния финансов пазар, което от своя страна допълнително утежнява ситуацията и Гърция изпада в невъзможност да финансира бюджетния си дефицит. От друга страна, тъй като страната не разполага със собствена валута, а е част от Еврозоната, тя не може да емитира на пазара нови пари, с които да покрива старите си задължения. Пряко засегнати от гръцката финансова криза са гръцките банки, които са притежатели на голяма част от гръцките държавни ценни книжа с които се финансира държавния дълг.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *