Nissan: Производството на електромобили е по-евтино от това на стандартни коли

Nissan: Производството на електромобили е по-евтино от това на стандартни колиСнимка: Архив Ройтерс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стратегията за развитие на японския производител Nissan е подчинена на инвестициите в електромобилите, докато дизелът постепенно ще отиде в историята. Това обяви в интервю за Auto.Mail директорът по електромобилите на Nissan в Европа – Гарет Дансмор.

Топ-мениджърът заяви, че през 2022 г. компанията му ще предложи изцяло електрически кросоувър на пазара. По същото време Nissan ще трябва да разполага и с версии на ток за всички модели от гамата си.

„Още преди избухването на „дизеглейт” през 2015 г. ние взехме своето стратегическо решение за инвестиране в електрически транспорт. Просто не виждаме перспективи в дизеловите двигатели в дългосрочен план. И не става дума за законодателни норми, а за чисто икономически фактори – електромобилите са по-евтини и по-прости за производство, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене”, обясни Дансмор

Все пак той уточни, че дизеловите двигатели ще останат в гамата на Nissan в следващите няколко години, но като цяло компанията насочва сили в друга посока. Според Дансмор, задвижването на ток е подходящо за кросоувъри, които са едно от най-силните оръжия на японския производител.

„Мнозина се съмняват, че електрическите мрежи  по света няма да издържат на натоварване при зареждането на колите с ток, но това не е вярно. Ние, като японска компания, сме добре запознати със ситуацията с липсата на ток. Всички помним ужасната катастрофа във Фукушима през 2011 г. Тогава електромобилите се представиха откъм най-добрата си страна, тъй като разполагат със система за връщане на натрупаната електроенергия към мрежата. Така те можеше да зареждат някои от домовете, останали без ток”, казва Дансмор.

Според него именно връщането на електроенергията към мрежата ще реши проблема с натоварването в пиковите часове. Например, автомобилите ще се зареждат през нощта, а през деня ще дават енергия на мрежата, ако нямат нужда от нея, информира investor.bg.

„Дори всички да преминем на електромобили, натоварването на мрежите няма да се увеличи с повече от 30%. Съвременните коли на ток използват толкова електроенергия, колкото електрическа кана или микровълнова печка. Затова смятам, че търсенето на електромобили ще продължи да расте с раззвитието на мрежата и на технологията за създаване на енергия от възобновяеми източници”, обясни Дансмор.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *