Nissan ще строи нов завод в Китай

Японският автомобилен производител Nissan ще изгради завод в Китай и ще разшири продуктовата си линия в настоящите предприятия. По този начин компанията се стреми да увеличи производството на автомобили в страната с 30% до 2020 г. Nissan планира да вложи общо 100 млрд. йени (900 млн. долара) в проекта, съобщава японското бизнес издание Nikkei.Японският автомобилен производител Nissan ще изгради завод в Китай и ще разшири продуктовата си линия в настоящите предприятия.

Резултат с изображение за нисан завод

САЩ е най-печелившият пазар за Nissan, но той започва да се свива. Освен това автомобилният гигант усеща несигурност на европейските пазари заради Brexit. Nissan е поредният играч от бранша, който се ориентира към инвестиции в Китай. Конкурентите Honda и Volkswagen също планират да увеличат производството си в страната.

Nissan оперира в Китай чрез Dongfeng Motor – съвместно дружество с държавната Dongfeng Motor Group. Японската група и местният ѝ партньор са в последния етап на преговорите за изграждането на новия завод в китайския град Ухан, част от провинция Хубей. Предприятието, което ще е деветото на Nissan за сглобяване на коли, се очаква да произвежда между 200 и 300 хил. автомобила годишно. По този начин Nissan ще се превърне в първия японски производител с годишен капацитет на производството от над 2 млн. коли в Китай, инвестор investor.bg.

Нови продуктови линии ще бъдат добавени в завод на Dongfeng в Чанджоу, което ще увеличи производствения капацитет до 120 хил. превозни средства на година. Стратегията предвижда друг завод в Джънджоу да произвежда между 100 и 150 хил. автомобила годишно. Настоящият производствен капацитет на Nissan достига до 1.6 млн. коли на година. През 2017 г. японската компания е продала 1.52 млн. автомобила, което е ръст от 12% на годишна база. Освен това автопроизводителят измества южнокорейския конкурент Hyundai от третото място по производство в Китай, доближавайки се до Volkswagen и General Motors в тази категория.

Спортните модели на Nissan, както и седанът Sylphy, бележат ръст на продажбите. Компанията планира да увеличи производството на най-популярните си модели и на електрическите версии чрез новите продуктови линии. Китайското правителство вече представи на компаниите от сектора в страната задължителна квота за минимален брой произведени електромобили през 2019 г.

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *