Peugeot води в продажбите на нови автомобили

Едноличен лидер за пореден месец при продажбите на нови автомобили през май в ЕС е френската автомобилна групировка PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с ръст на продажбите от цели 58,0% спрямо година по-рано с оглед на факта, че през настоящата година в данните за PSA Group вече се включват и продажбите на автомобили с марката Opel.Peugeot води в продажбите на нови автомобили .

Резултат с изображение за Peugeot

Тя е следвана от другият водещ френски производител в лицето на Renault Group, произвеждащ марките Renault и Dacia (повишение с 6,4%) и германския автомобилен концерн Volkswagen AG (с повишение на продажбите през май с 4,2%). На другия полюс обаче са германските BMW Group (понижение с 6,0%) и Daimler Mercedes (с 5,3%), както и италианската FCA Group (понижение с 0,04%). Това показват данните на агенция ACEA

Увеличението на продажбите на автомобили от страна на Volkswagen AG е придружено и от нарастване на общия пазарен дял на компанията през май до 25,1% от 24,3% година по-рано, като германският гигант остава лидер на пазара на автомобили в рамите на ЕС. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили.

Продажбите само от марката автомобили Volkswagen се повишиха през май с 6,3% на годишна база до 156 996 броя автомобили, като за първите пет месеца на годината те нараснаха със 7,8% до 778 632 броя. В ЕС продажбите на нови автомобили се повишиха през май с едва 0,8% на годишна база след техен здрав растеж с 9,6% през април, като през петия месец на годината бяха регистрирани нови 1 398 913 броя автомобили. Агенция ACEA отбеляза, че през май петте водещи европейски автомобилни пазара са се представили доста противоречиво, информира economynews.bg. Силен растеж от 7,2% е отчетен в Испания следвана от Обединеното кралство с повишение от 3,4 на сто (второ поредно нарастване на регистрацията на нови автомобили във Великобритания за пръв път от 14 месеца насам).

В същото време регистрацията на нови автомобили се се сви в Германия с цели 5,8% и в Италия с 2,8%, докато продажби на нови автомобили във Франция нарасна с едва 0,1 на сто. В рамките на първите пет месеца на годината търсенето на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,4% до 6 879 885 броя, благодарение най-вече на силното представяне на новите страни – членки на съюза (включително България), където регистрацията на нови автомобили нарасна с 11,6 на сто. От водещите пазари Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили през първите пет месеца на годината с 10,6%, следвана от Франция (повишение с 3,5%) и Германия (с 2,6%) Въпреки нарастването за втори пореден месец, регистрацията на нови автомобили във Великобритания се сви през периода януари – май с 6,8 на сто.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България скочиха през май с цели 34,6% до 3308 броя от 2457 броя година по-рано след тяхно повишение с 15,0% през април. За първите пет месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 25,6% до 14 496 спрямо 11 543 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена единствено от Румъния (повишение с 29,3%) и Унгария (с 28,6%).

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *