Renault-Nissan придоби контролния пакет акции на Mitsubishi

Nissan Motor завърши сделката по закупуване на 34% от акциите на Mitsubishi Motors Corporation. Така компанията става част от алианса Renault-Nissan.  

 

 

По предварителни данни платената за акциите сума е 2,3 млрд. долара.

Mitsubishi ще запази своята идентичност, но ще има нов съвет на директорите. Той ще бъде оглавен от Карлос Гон, който изпълнява същата длъжност както в Renault, така и в Nissan.

Припомняме, че намеренията на Nissan да закупи Mitsubishi бяха обявени още през пролетта, когато японският производител изпадна в тежко положение.

С придобиването на Mitsubishi алиансът Renault-Nissan смята да влезе в топ 3 на производителите в света. В групата влизат още комапнии като Dacia и АвтоВАЗ. Сегашният президент на Mitsubishi Motors Corporation – Осаму Масако, ще запази поста си, въпреки че ще бъде подчинен на Карлос Гон.

В официалното съобщение на Nissan и Mitsubishi се посочва, че двете компании ще започнат активна обмяна на платформи, технологии, разработки в сферата на електромобилите, а също така и ще увеличат локализацията на производството, информира infostock.bg.

„Ние ще помогнем на Mitsubishi Motors да си върне доверието на потребителите, като съм убеден, че от това обединение ще спечелят всички“, коментира Карлос Гон, имайки предвид факта, че през пролетта компанията беше уличена в манипулиране на резултатите за разхода на гориво на нейните модели.

Припомняме, че скандалът нанесе на Mitsubishi Motors огромни щети и стана основна причина за изкупуването от страна на Nissan.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *