SOFIX записа седмичен ръст от 0,6%

Седмицата на Българската фондова боса (БФБ – София) започна с ръстове на повечето индекси, които забавиха темпото си постепенно и се оцветиха в червено в петък. 

Основният индекс SOFIX приключи петъчната сесия на червена територия, като изтри 0,44% от стойността си до 707,96 пункта. Индексът започна седмицата с две поредни печеливши сесии, в сряда и четвъртък остана почти без промяна, а в петък записа най-големия спад от началото на седмицата. Като цяло за последните пет борсови дни SOFIX прибавя 0,64% към стойността си.

По-широкият BGBX40 се понижава с 0,11% през седмицата, секторният BGREIT нараства с 0,2%, а равнопретегленият BGTR30 се повишава с 0,68%.

Най-печелившите компании от състава на SOFIX са ТБ Първа Инвестиционна Банка с ръст от 5,97%, Адванс Терафонд с повишение от 1,2% в цената на акциите и Неохим с покачване от 1%.

Най-губещите компании за седмицата са Индустриален Капитал Холдинг Адсъс спад от 1,65%, Еврохолд България с понижение от 0,78% и Албена, която също изтри 0,78% от цената на книжата си.

Като цяло осем компании от SOFIX поскъпват за последните пет борсови сесии, пет понижават цената на акциите си, а други две остават без промяна. Това са Стара планина холд и Холдинг Варна.

Оборотът на регулиран пазар за седмицата възлезе на 6,878 млн. лв.

През седмицата фармацевтичната компания Софарма публикува финансови резултати за юни и полугодието. Производителят на лекарства реализира ръст в продажбите от 31% през юни спрямо същия месец на предходната година, като отчита 2% спад на продажбите за вътрешен пазар и 59% ръст на продажбите за износ.

Така приходите от продажби за първо полугодие на тази година се увеличават с 18% спрямо същия период на 2016 г. От януари до края на юни продажбите за вътрешния пазар нарастват с 1%, а продажбите за износ – с 30%.

През седмицата акциите на Софарма поевтиняват с 0,49%.

Друга корпоративна новина от седмицата е решението на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД да увеличи за втори път предложената цена за акциите на застрахователното дружество „Евроинс“, като вместо първоначалните 1,26 лв. на акция предложителят вече предлага 1,30 лв. на брой, информира investor.bg.

От своя страна Евроинс определи по-високата цена като справедлива спрямо акционерите. Акциите на компанията поскъпват с 2,28% през седмицата.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *