SOFIX пада с десет места по ръст в ЦИЕ през август

Българският водещ борсов индекс SOFIX пада с десет места в класацията на Investor.bg, която подрежда по ръст основните индекси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 

SOFIX заема 13-та позиция от общо 19 индекса, които Investor.bg следи, в сравнение с третото място, което заемаше през юни, когато отчете повишение с 6,39% до 703,46 пункта. През миналия месец ръстът достига 1,67%.

В първия ден от август индексът вече е на ниво от близо 715 пункта, макар последните сесии да бяха доста волатилни.

Въпреки, че сме в разгара на летния сезон, по-голяма част от борсите в региона записват по-стабилни повишения. Лидер по ръст през юли в македонският индекс MBI 10, който се повишава с 9,59% през миналия месец. След него на втора позиция се нареждат индексите а Казахстан (8,46%), Естония (8,30%), Турция (7,06%) и Румъния (5,36%).

По ръст на основните си индекси ни изпреварват още борсите на Литва, Чехия, Полша, Русия, Словения, Латвия и Словакия.

Сърбия и Украйна записват най-слаби повишения – съответно с 1,03% и 0,59%. Фондовите борси на Гърция и Босна и Херцеговина са единствените две, които изпращат седмия месец от годината на червена територия. Гръцкият ASE отписва 1,4% от стойността си през юли, а хърватският измерител се понижава с 2,2%, информира investor.bg.

Въпреки отстъплението през юли SOFIX запазва водеща позиция сред индексите от началото на годината. От януари до края на юли той нараства с 21,96%, което го нарежда на пето място сред 19-те страни от ЦИЕ. Преди SOFIX са водещите индекси на Турция (37,62%), Латвия, Казахстан и Гърция.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *