Sofix приближава нивото си от 2014 г.

Основният индекс на българската фондова борса – Sofix, направи най-силното си дневно представяне от началото на годината. След колебливо представяне в първите дни на 2017 г. той се повиши с 2.24% до 609.06 пункта във вторник. Това е най-високата му стойност от април 2014 г.

Така индексът продължава с положителния тренд от миналата година, когато се повиши с близо 30% – второто му най-добро представяне след кризата от 2008-2009 г.

Все пак е далеч от онези нива, когато гонеше 2000 пункта. Оборотът в понеделник също беше относително висок – малко над 900 хил. лв. При останалите индекси също имаше повишение – BGBX40 беше нагоре с 2.43%, а BGTR30 с 1.35%. Надолу е имотният BGREIT – с 0.04%, което не е изненада, тъй като обикновено той се движи обратно на пазара на акции.

В основата на растежа във вторник бяха акциите на „Софарма“, които скочиха с близо 6%. Фармацевтичната компания обяви лек спад на продажбите си, но ръководството й изрази оптимизъм за развитието на компанията, което се отрази на акциите й. По позицията бяха изтъргувани 17 815 акции при средна цена от 3.258 лв. за брой.

През последните две години санкциите срещу Русия и конфликтът в Украйна удариха резултатите на компанията, което се отрази и на цените на акциите й. Ръководството обаче успя да елиминира част от негативните ефекти, което започна да се оценява от пазара. Така за година капитализацията й се е повишила с близо 20%. Оптимизмът около „Софарма“ се пренесе и върху акциите на „Доверие обединен холдинг“, който се контролира от фирми, близки до фармацевтичната група и собственика й Огнян Донев. Холдингът поскъпна с 4% до 1.175 лв. за акция.

Във вторник еуфорията се пренесе върху цялата борса – ПИБ и ЦКБ се повишиха с по 3.42 и 2.61%. Куриерската компания „Спиди“ поскъпна с 3.27%, а производителя на кабели ЕМКА – с 4.76, макар и при скромни обеми.

Студеното време повишава търсенето на акумулатори, което ще се отрази и на продажбите на производителите им. Така акциите на „Монбат“ спечелиха 1.27%, но конкурентът му „Елхим Искра“ скочи с доста по-сериозните 5.31% пише capital.bg. Това са двата най-големи производителя на акумулаторни батерии в България. При другите индустриални компании „Неохим“ се повиши с 1.35%, „Биовет“ добави минималните 0.68%.

По време на сесията във вторник не липсваха и губещи, но те бяха много по-малко от печелившите. „Булгартабак“ загуби 7.3%, а „Холдинг нов век“ малко над 9%. Дружеството за земеделска земя „Адванс терафонд“ се прости с 0.24% от капитализацията си. Компанията е сред важните компоненти на Sofix.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *