S&P: Корпоративните фалити достигат 6-годишен връх през 2015 г.

От началото на 2015 г. 52 корпорации са обявили фалит, посочи в анализ рейтинговата агенция Standard & Poor's. Резултатът е най-тежкият от разгара на световната финансова криза през 2009 г., съобщава руският портал „Вести“.

Цифрата е впечатляваща, тъй като за цялата 2014 г. S&P отчете общо 60 случая по света на корпоративен фалит.

Списъкът с фалиралите компании бе допълнен през тази седмица от американския производител на въглища Walter Energy Inc., който не успя да намери средства, за да изплати лихвите по приоритетните си плащания с падеж през 2020 г.

„От 52 дружества, които не успяха да изпълнят финансовите си задължения през тази година, 31 са със седалище в САЩ, 12 – в развиващите се страни, 7 – в Европа, както и 2 – в други развити страни“, каза ръководителят на аналитичния отдел за глобалния пазар на ценни книжа с фиксирана доходност в S&P Даян Ваца.

По думите на Ваца 19 фирми са допуснали просрочване заради пропуснати плащания на лихви или главници. Други 11 компании са подали заявление за банкрут, а 13 са пожелали обмен на дълг в условията на стрес (затруднен обмен, еквивалентен по своята същност на фалит). В 6 от случаите фалитът е бил поверителен, 2 от тях са станали след намеса на регулаторни органи, а един – по искане на реорганизация от съдебните власти в съответната страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *