S&P: Турската лира ще поевтинява до 2022 година

 

Рейтинговата агенция S&P Global очаква сериозно поевтиняване на турската лира през следващите три години, в среда на сериозен ръст на банковети кредити. От агенцията прогнозират удвояване на лошите кредити през следващите 12 месеца.S&P: Турската лира ще поевтинява до 2022 година.

„Очакваме турската валута да се обезценява стабилно чак до 2022 г.“, заяви Максим Рибников, анализатор в S&P Global по време на конференция.

Аналитикът от банковия сектор – Магар Куюмджян добави, че нивото на необслужваните кредити, определени като просрочени заеми от най-малко 90 дни, ще достигне нивото от 8% до края на годината. Според него обаче, проблемът е много по-сериозен, като по-широко определяните като лоши кредити, с просрочие от над 30 дни възлизат на между 15 и 20%.

Експертите предупреждават, че волатилността на турската валута може да продължи да е сериозен фактор, предвид на предстоящите през март местни избори.S&P: Турската лира ще поевтинява до 2022 година.

Турската лира е заплашена от по-нататъшно поевтиняване!?

Големите дефицити на Турция, са една от причините за слабостта на турската лира. Дефицитът по текущата сметка възлиза на около 25% от БВП на страната, което внася сериозна външна заплаха за състоянието на икономиката.

Анализаторите смятат, че без сериозни структурни реформи турската лира може да възобнови сериозното си поевтиняване от миналата година.

Проблемите в Турция не са от вчера. До голяма степен те са политически и са свързани с недоверието на инвеститорите в режима на Ердоган. След изборната си победа през юни, Ердоган на практика засили властта си и обяви намеренията си да се меси по-активно в делата на централната банка.

Турската лира бе най-губещата валута спрямо долара през 2016-та година, когато загуби 17% от стойността си. През 2017-та година тя продължи със загубата си, макар и със забавени темпове. Миналата година също не бе особено добра за турската лира, която макар и да се отдалечи от най-ниската си стойност спрямо долара, все пак поевтиня с над 15%.S&P: Турската лира ще поевтинява до 2022 година.

Друг сериозен проблем, който води до низходящ натиск върху националната валута на Турция са чуждестранните инвестиции, на които се разчита за финансиране на големия бюджетен дефицит. А кризата на доверие инициира „пресъхване“ на този източник, информира infostock.bg.

Поевтиняването на лирата задвижва така наречения „домино ефект“. Спестителите в турски лири, които се опасяват от по-нататъшно поевтиняване на валутата, обменят спестяванията си в злато или в други твърди валути, което оказва допълнителен низходящ натиск върху националната валута на страната.

Трябва да се споменат и големите турски корпорации, взели кредити в други валути и чието дълговo бреме нараства, с поевтиняване на лирата. Това носи съществен риск за цялостната финансова система в страната…

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *