S&P 500 записа нов рекорд в очакване на развитие на гръцката криза

Основните индекси на щатските фондови пазари приключиха сесията с повишения, като в основата на оживлението е информацията, разпространена от медии, че Гърция се готви да поиска удължение на спасителната си програма.

Новината обърна търговията, която започна със спадове, и донесе нов, втори рекорден връх за 2015 година за S&P 500.

В последните минути търговията беше нервна, а измененията в стойността на индекса бяха ту в червената, ту в зелената територия. В крайна сметка обаче първата сесия за тази седмица приключи на ниво от 2 100,34 пункта или ръст от 0,16% спрямо сесията в петък.

Вчера борсите в САЩ бяха затворени за Деня на президентите, припомня CNBC.

Dow Jones се установява на ниво над 18 хил. пункта. Стойността му се повиши с минималните 28 пункта (0,16%) до 18 047,51 пункта.

Сред губещите днес се нареди General Motors, чиито книжа поевтиняха с 1,12% до цена от 37,20 долара за брой. Автомобилната компания съобщи за изтеглянето на 81 хил. автомобила с фабрични дефекти, което стана причина за недоверието на инвеститорите към акциите й.

Загубите за акциите на McDonald`s са в рамките на 1,5% до цена от 94,25 долара за брой. Веригата от ресторанти за бързо хранене е притисната от един от акционерите й – CtW Investment Group, да направи промени в борда на директорите.

До последните минути Nasdaq не можа да се зарази от позитивната вълна на фондовите пазари отвъд Океана. В края на търговията обаче и технологичният индекс се оцвети в зелено – увеличението е от 0,11% до 4 899,27 пункта.

Стойността му вече се приближава към рекордния връх от 5 048,62 пункта, покорен през март 2000 година, изчисли CNBC.

Върху стойността на Nasdaq все пак натежа търговията с книжата на Microsoft и Cisco. Акциите на Microsoft поевтиняха с минималните 0,18% до цена от 43,48 долара за брой.

Влияние върху търговците оказа още и спадът на оптимистичните настроения в сектора на строителството в САЩ през февруари. Строителите обаче не губят надежда продажбите на жилища през пролетта да се активизират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *