Total започва трети проучвателен сондаж за нефт и газ в блок „Хан Аспарух“

Total започва трети проучвателен сондаж за нефт и газ в блок „Хан Аспарух“ . Френският енергийна група Total започва трети проучвателен сондаж за нефт и газ в блок „Хан Аспарух“. Сондажът „Мелник-1“ се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море на приблизително 107 км източно от Варна, съобщиха от „Тотал Е&П България“.

Резултат с изображение за сондажи черно море

Заедно с партньорите си – австрийската OMV и испанската Repsol, компанията има разрешение за търсене и проучване от 2012 г.

Организация

Това е третият дълбоководен проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“, който е част от работния проект на дружеството. Той ще бъде извършен от сондажния кораб Noble Globetrotter II, с който бяха проведени първите две сондажни кампании. Логистичното подпомагане отново ще става в пристанищната база на „Леспорт“ във Варна и ще се използват същите снабдителни кораби, уточниха от компанията. Проектът на практика започва близо година след като дружеството обяви инвестиционното си намерение и подаде документи в регионалната екоинспекция във Варна, информира в.Капитал.

В очакване на резултати

Първият сондаж в блока – „Полшков-1“, беше направен през 2016 г. и тогава от Total обявиха, че са открили залежи на нефт, но без да дават подробности. Вторият сондаж – „Рубин-1“, приключи през тази година и на базата на резултатите от него беше определена третата площадка. „Третият сондаж бележи нов значим момент в нашата работа в Черно море и показва ангажимента ни към проучването на пълния въглеводороден потенциал на блок „Хан Аспарух“, коментира Кевин Ханафорд, управител на „Тотал Е&П България“, в официалното съобщение.

Потенциал

България се надява в блока край Варна да бъдат открити залежи, които да разнообразят източниците на нефт и газ в страната. Добър сигнал е фактът, че „Хан Аспарух“ се намира в съседство с блок „Нептун“ в румънски води, където бяха открити потенциални запаси на 84 млрд. куб. м природен газ и до 2-3 години се очаква да започне добив. Концесионер там е консорциум между OMV Petrom и американската ExxonMobil.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *