Turkcell все още умува дали да подаде оферта за „Глобул“

В информацията на турския телеком, който доскоро беше спряган като потенциален участник в наддаването за „Виваком“, се допълва, че той продължава да оценява възможностите си за придобиване в региона.
Агенция „Блумбърг“ припомня, че вчера в българската преса са се появили информации, че сред останалите компании, които могат да проявят интерес към „Глобул“, са британските оператори Vodafone и Orange. За консултант по сделката е наета американската финансова институция Citigroup.
По време на търговията на 25 юни (понеделник) цената на акциите на Turkcell се увеличи с 2,3%, достигайки 8,88 турски лири за дял. Това беше четвъртият пореден ден на увеличение – най-голямата „печеливша серия“ от 20 февруари насам.
За продажба на „Глобул“ се заговори още през април, но според гръцките медии, за да получат максимално добра цена, ОТЕ е трябвало да изчакат парламентарните избори и формирането на ново правителство в Атина. Вчера пък стана ясно, че телекомът ще бъде продаден, но само срещу задоволителна цена.
„Глобул“ стартира  дейност през есента на 2001 г. Преди това година по-рано „Космо България Мобайл“ – 100% собственост на ОТЕ, печели търга за втори GSM оператор в България. През 2006 г. контролът върху компанията е поет от дъщерното дружество  на гръцката компания – Cosmote.  В резултат от това настъпва промяна в няколко направления – цветовете на компанията са променени от синьо и червено на зелено, представено е ново лого и за първи път в 5-годишната история на дружеството то завършва годината с печалба.
ОТЕ е най-големият доставчик на телекомуникационни услуги в Гърция, а заедно с дъщерните си предприятия заема водещо място в Югоизточна Европа. След 11 юли 2011 г. Deutsche Telekom участва с 40% в акционерния капитал на ОТЕ, а гръцката държава – с 10%. За компанията работят близо 30 000 души в 4 страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *