Uber и Lyft подадоха документи за IPO

Един от най-очакваните борсови дебюти през последните години, този на Uber, със сигурност ще се случи през следващата година. Според информация на New York Times, компанията е подала тайно документи миналия четвъртък.

Резултат с изображение за uber

Два дни по-рано пред регулаторите са подали документи и от конкуренцията на Uber Lyft. Така надпреварата между двете компании коя първа ще се появи на борсата до голяма степен може да се окаже близо до реми, защото е много вероятно двата споделени превозвача да дебютират в рамките на дни една от друга.

Излизането на борсата се превърна в главна цел за Uber след напускането на Травис Каланик като изпълнителен директор през 2017 г. През последните две години компанията премина през редица скандали и вътрешни сътресения, които нараниха имиджа ѝ и позволи на Lyft, която е компания с почти идентичен бизнес модел, да се превърне в конкуренция. Двете големи предимства на Uber обаче остават глобалния бизнес и разширеното портфолио със странични услуги, като доставка на храна, информира capital.bg.

Двете компании най-вероятно ще се появят на борсата през първото тримесечие на 2019 г. Преди това очакванията бяха за дебюти след средата на годината.

Краят на чакането

През последните години инвеститорите се оплакват от суша на технологичните дебюти на борсата, като най-чаканите години наред бяха тези на Uber и Airbnb. Сега Uber най-накрая ще стане публична компания, но изглежда далеч от най-добрата си форма. Въпреки това, банките смятат, че тя лесно може да достигне капитализация от 120 млрд. долара, близо два пъти над сегашната непублична оценка от 72 млрд. долара.

Оценките за Lyft за момента изглеждат по-неясни, защото компанията е фокусирана основно върху американския пазар, при това в определени големи градове. За разлика от Uber обаче, тя има далеч по-чисто реноме и се възползва от този факт, за да се маркетира през последните години като алтернатива за хората, които искат да използват услугите на Uber, но не ѝ да плащат на компанията.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *