Wall Street е в очакване на финансови отчети от водещи банки

В Лондон продължават да доминират негативните настроения, докато във Франция акциите намират сили за слабо поскъпване.
Този следобед стана ясна позицията на Европейския съюз по въпроса за военната мисия в Мали, която френската страна започна изненадващо срещу ислямистките терористи там. Съюзната организация планира да ускори подготовката по изпращане на военни обучители, които да подпомогнат въоръжените сили на Мали. Тази мисия трябва да стартира в края на февруари – март.
Говорителят по въпросите на външната политика на Европейския съюз Михаел Ман заявява, че действията, предприети от Франция, имат подкрепа на организацията.
НАТО също приветства френската военна интервенция, но още не е получил официално искане за помощ от френска страна.
За инвеститорите в европейски активи важна новина този следобед произведе и Евростат, който потвърди, че индустриалното производство в еврозоната се свива с 0.3% през ноември на месечна база, показват данните на Евростат. На годишна база отчетеното свиване е с 3.7%. Италия отчита най-голямо влошаване, докато Литва, Естония и Малта реализират най-голям ръст на индустриалното производство.
В САЩ сесията започва негативно. Инвеститорите са предпазливи и заради дислоцирането на американски военни части в Турция, до границата със Сирия.
През тази седмица Wall Street очаква финансови отчети от важни банки, които ще представят данни към четвъртото тримесечие на миналата година. Във фокуса на внимание е и насрочено изказване на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.
Dow Jones Industrial Average пада с 0.02% до 13 486 пункта.  S&P 500 Index губи 0.08% до 1 470 пункта.  NASDAQ Composite Index се понижава с 0.24% до 3 118 пункта.
Лекият американски петрол се търгува с поскъпване от 9 цента до $ 93.71 за барел. Сортът брент добавя 44 цента до $ 111.09 за барел.
Еврото запази силната си позиция към долара до $ 1.3355, а към японската йена обединената парична единица поскъпва до 119.19 йени за евро, което е оттласване от рекордния връх.
Йената остава слаба към еврото, но се отдръпна от дъното на 120 йени за евро и към този час търговията протича при ниво от 119.51 йени за единица от обединената валута. Тя поскъпва и към долара до $ 1.3358, което не е добра новина за европейските износители.
Може би това е причината за колебливия старт на сесията на фондовите борси на стария континент. В Лондон инвеститорите разпродават и това бута Footsie в зоната на загубата.
FTSE 100 пада с 0.05% до 6 118 пункта.  DAX INDEX се покачва с 0.12% до 7 725 пункта. CAC 40 добавя 0.34% до 3 718 пункта.
Японската йена счупи бариерата от 120 йени за едно евро, което е ключово в стремежа на азиатската валута да поевтинява спрямо основните си съперници. Това ниво не бе пробивано от 2007 година насам. Към този час на валутните пазари се сключват сделки при 119.90 йени за евро, което макар да е леко отстъпление от нивото, продължава да прави рекордно слаба японската парична единица.
Тя поевтинява и към американския долар. Обменният курс към този час е 89.59 йени за един долар.
От тези събития в най-неизгодна позиция е еврото, което поскъпва и към йената, и към долара. Спрямо зелените пари курсът на обмяна е $ 1.3380.
Спадът при йената автоматично означава напрежение за страните, чиито валути поскъпват, защото това прави неконкурентоспособен техния износ. Япония извършва политика, с която стимулира именно тези процеси, въпреки критиките, идващи особено от Съединените Американски Щати.
Премиер министърът на Япония Шизо Абе отрича поредното поевтиняване на йената да е резултат от намерението на кабинета да извършва интервенции с цел поевтиняване на йената. Цитиран от световните новинарски агенции той казва: „Поевтиняването на йената е корекция или нормализиране, след прекомерно надценяване“.
Динамиките на валутните пазари се пренесоха и в търговията с ценни книжа, като в азиатската сесия особено ясно се вижда подкрепата за акции на банки и финансови институции. Това се отразява в силни ръстове на водещите индекси.
Nikkei 225 добави 1.40% до 10 801 пункта. Hang Seng Index напредна с 0.61% до 23 407 пункта. CSI 300 Index отскочи с 3.87% до 2 579 пункта.
Особено силен е позитивизмът към акциите в Китай, където се очаква, че правителството ще вдигне квотата за чуждестранните инвеститори, като им позволи да купуват по-големи обеми ценни книжа от местния пазар.
Позитивизмът от търговията и евтиният долар се отразяват и върху движенията на стоковите пазари, където лекият американски петрол с доставка през февруари поскъпва с 62 цента до $ 94.18 за барел. Сортът брент също поскъпва с 39 цента до $ 111.03 за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *