YOUTUBE може да напусне руския пазар

Видеоплатформата Youtube, която е част от платформата на Google, планира да се изтегли от Русия при определено стечение на обстоятелствата. Като причина за едно такова потенциално решение се изтъква нов бъдещ закон, който ще ограничава чуждестранната собственост в местни бизнес структури имащи отношение  към аудиовизуални продукти и услуги.

Youtube също попада във въпросната категория на законопроекта. Тук става дума за професионално съдържание, което за момента трудно може да се разграничи от обикновено потребителско съдържание. Предполага се, че при евентуално влизане на закона в действие може да се наложи да се правят допълнителни инвестиции в инфраструктура и технология, която да кореспондира с новите критерии и изисквания.

Срещу проектозакона не липсват неодобряващи. Такива са някои от мобилните оператори в Русия. Проектът предвижда от юни 2017 година чуждестранното участие в руски компании за горепосочените услуги да бъде ограничено до двадесет процента.

Съществуват подозрения, че този законопроект е създаден с цел да противостои на намеренията на американската фирма Netflix да навлезе на руския медиен пазар. Предстои да се види как ще се развият нещата и дали законът въобще ще бъде приет.

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *