Горивата ще поскъпват

Експертите очакват в следващите месеци основните горива в България да поскъпнат с още между 2 и 4 стотинки.

Скок в цените на горивата. Дизелът стигна до 2 лева и 31 стотинки за литър. Покачване има и при най-масовото гориво – бензин А 95. Експерти прогнозират, че повишаването на цените ще продължи, съобщи Нова тв. За последния месец са се повишили цените на всички горива, освен метана. Бензин А 95, например, е поскъпнал със средно 0,07 лв/л. Така цената му в различните градове и бензиностанции варира от 1,91 лв/л до 2,26 лв/л. Дизелът пък  е поскъпнал със средно  0,08 лв/л.

„За последното шестмесечие между 12 и 15 стотинки на най-масовия бензин и дизелът. Т.е средно с около 5% увеличение“, каза изпълнителният директор на петролна и газова асоциация Андрей Делчев. „Цената на суровия петрол върви нагоре, ако продължи да върви ще се увеличава. традиционно се увеличава заради увеличеното търсене.

Но това води до натиск на цените от 2-3 стотинки, т.е не се усеща. Не това вдига цените основно. Увеличението на вътрешния пазар е функция на увеличението на световния петрол.В ЕС традиционно сме на дъното в таблицата на страни, информира economynews.bg.

Или сме най-ниски или сме в рамките на 2-3 държави, които са най-ниско“, добави Делчев.   Експертите очакват  в следващите месеци основните горива в България да поскъпнат с още между 2  и 4 стотинки. През днешния ден  бензин А 95  е  най-скъп в областите Видин, Враца, Кърджали и Шумен, а най евтин е литърът в Добрич, Русе и Ямбол. В тези области и дизелът е най-евтин, а днес литър дизел излиза най-солено в  Монтана, Видин и Враца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *