ЕС отнема милиарди евро от ЦИЕ

Полша и Унгария се очаква да загубят огромни суми от пари, след като от Брюксел предложиха да пренасочат десетки милиарди евро в Европейския съюз финансирайки държавите, които бяха ударени най-тежко от финансовата криза, като например Испания и Гърция, за сметка на държавите от Централна и Източна Европа, пише британският всекидневник The Daily Express.

Целта на плана е да се подкрепят по-малко развитите части на Евросъюза, тъй като Брюксел не иска да продължи да раздава пари само на базата на богатството на една страна или нейният Брутен вътрешен продукт.

Парите, които държавите ще получават, ще се базират на различни критерии като например младежката безработица, образованието, околната среда и иновациите.

Полша предупреди, че затруднените условия за финансиране от ЕС ще причинят „огромни проблеми.“ Страната получи около 77 милиарда евро от кохезионната политика на ЕС за бюджетния период 2014-2020 г.

Новият начин за разпределение на парите е част от проектобюджета на Европейската комисия за бюджетната рамка на периода 2021-2027 г., която ще бъде обявена през май, информира economynews.bg.

От 2004 г. насам разпределянето на европейския бюджет се фокусираше върху затварянето на икономическото изоставане между старите и новите държави-членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *