Една трета от бизнеса чака негативи от Брекзит

В най-лошия вариант загубите за бизнеса заради Брекзит ще възлязат на 58 млрд. паунда, като най-засегнати сектори се очаква да са секторите „автомобилостроене“, „земеделие“, „хранителна индустрия“, стана ясно на конференцията „Подгответе се за Брекзит – последствия за европейския бизнес“. Форумът е организиран от  Европейското международно движение, в партньорство с КРИБ, с участието на главния преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания Мишел Барние.
Близо 30 на сто от българския бизнес очаква негативи от Брекзит, заради опасенията им от евентуални търговски ограничения, административни процедури и нови регулаторни изисквания. Опасенията им се дължат до голяма степен на неяснотата към какъв тип отношения ще се стреми Великобритания с ЕС и ако имат навременна информация, българските делови среди ще успеят да направят нужните промените в бизнес планирането си.  Като цяло Брекзит може да се отрази неблагоприятно на хората и бизнеса в различна степен според изхода на преговорите, нито един от сценариите не може да замени ползите от членството на Великобритания в ЕС, смятат някои от участниците във форума.
Главният преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания Мишел Барние изтъкна по отношение на Брекзит, че много малко са примерите в историята, в мирен и демократичен период, за страна, която суверенно и демократично взима политическо решение на референдум, което да има толкова много последици в човешки, социален, технически, правен, икономически и философски план. Ние трябва да имаме предвид всички тези последици, защото Брекзит създава несигурност и нестабилност за много хора и сектори, допълни Барние. Гласувах за присъединяването на Великобритания към Общността и никога не съм съжалявал, защото мисля, че съединението прави силата, каза Мишел Барние и изрази съжаление за решението на Великобритания да напусне ЕС. Уважаваме това гласуване, защото е демократично, но искаме да посочим обективно, че Великобритания избра да приеме последствията от това оттегляне, а не гражданите и предприятията в Европа, допълни Главният преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания и заяви, в коментар за бъдещето на ЕС, че ако страните не останат заедно, ще бъдат „така да се каже подизпълнители на всички влияния от страна на Китай и Америка“. Ние ще имаме друг вид сътрудничество с Великобритания, но ние – 27-те, трябва заедно, извън Брекзит, да увеличим общите инвестиции, да подобрим общата сигурност и това е много по-важно от Брекзит, заяви Барние.
Не можем да преговаряме по отношение на единния пазар, за тях няма да има единен пазар и четирите свободи, сред които свободата на придвижване, изтъкна още ползите от обединена Европа Барние и беше категоричен – „няма да направим по-крехък съюза, защото те си отиват“.
Същевременно Барние подчерта, че трябва да се мисли за ново партньорство и трайни връзки при новите условия и изтъкна, че ще бъдат прекъснати 750 международни споразумения и Великобритания ще трябва сама отново да ги предоговори. Постигнахме съгласие по сигурността на правата на гражданите на ЕС, между които и 80 000 българи за правото на установяване, на пенсиониране, на обществено осигуряване, на социална защита, каза Барние.
Той засегна и темата за отбраната и сигурността, като отбеляза, че Великобритания ще продължи да участва в гарантирането на борба срещу тероризма.
Заместник-председателят на УС на КРИБ Боряна Манолова заяви, че България ще усети ехото от раздялата с Великобритания, която е сред големите търговски партньори на страната ни. Въпреки относително малкия дял на износа ни, ще имаме затруднения от въвеждането на мита, засилените гранични проверки и допълнителни административни тежести и регулации.  Председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира посочи, че бизнесът смята, че ще може да излезе по-силен след Брекзит и изрази надежда след 2020 г., на 1 януари да има споразумения, както търговски, така и икономически, социални и политически.
В отговор на въпрос от участници в дискусията Барние посочи, че европейско гражданство има гражданин на държава, която е член на Съюза. Европейското гражданство се добавя към националното ни, но в деня, когато вашата страна не е член на Съюза, то просто не съществува, допълни той.
Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс изтъкна по темата за бъдещите икономически отношение, че моделът на СЕТА с Канада ще представлява рестрикция върху общия пазар. Не трябва да се ограничаваме от модели, които съществуват сега, а да се фокусираме върху бъдещите ни взаимодействия, посочи дипломатът. ЕС е най-големият търговски партньор на Великобритания и основните ценности трябва да се запазят – свободен пазар, защита на придобивките на потребителите, не трябва да започваме от нещо, което предполага, че ще се въвеждат тарифи или други рестрикции, коментира още посланикът на Великобритания.
Ще преговаряме с вас за договор за свободна търговия с клауза за митнически разпоредби, заяви Барние в отговор на дипломата. Моделът с Норвегия, който е най-интегрираният, е възможен, но трябва да се приеме в рамките на единния пазар, а не по условията, които Великобритания смята за подходящи, каза той. Казват ни – ние напускаме ЕС, напускаме единния пазар, защото не може да спазваме вашите правила и напускаме Митническия съюз, за да запазим търговски суверенитет. Това ни казват, но ние не можем да променим нашите правила, защото на тях се гради силата на нашия пазар, категоричен беше Барние. Той изтъкна, че това е и причината, поради която Европа се уважава в Пекин –  единният пазар. Барние също отбеляза, че няма никакво опасение за европейските финанси след Брекзит.
В отговор на друг въпрос Мишел Барние посочи, че ще продължи сътрудничеството с Великобритания в образоването, но в друга правна рамка, защото страната вече няма да е в ЕС.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *