Иран забрани използването на криптовалути

Централната банка на Иран официално е забранила използването на криптовалути при финансови трансакции, за да предотврати престъпления като пране на пари и тероризъм. Това съобщава иранският вестник „Доня-е ектесад“, цитиран от Асошиейтед прес.

Решението е част от усилията на Техеран да контролира валутния пазар, след като курсът на иранския риал спадна до исторически минимум по-рано този месец.

Забраната обхваща всички парични и финансови центрове в страната, включително банки, финансови институции и обменни бюра, съобщава изданието, цитирано от БТА.

Макар криптовалутите като биткойна никога да не са били официално признавани в Иран, те се търгуваха на паралелни пазари.

Дигиталните валути се създават и търгуват независимо от банки или правителства. Трансакциите обикновено са анонимни, но виртуалните пари могат да бъдат обръщани в налични, когато се депозират в сметки по цени, определени в онлайн търговията, информира investor.bg.

От началото на годината криптовалутите пострадаха много от увеличаващия се регулаторен натиск, докато последователно Facebook, Google и Twitter забраниха рекламите за първоначално монетно предлагане (ICO).

Платформите, на които се търгува с криптовалути, често стават и цели за кибератаки. От началото на 2018 г. хакери са откраднали цифрови пари на стойност 700 млн. долара от борси в Япония и Италия. Кражбите принудиха борсите и регулаторите да вземат повече мерки за защита на инвеститорите.

Най-скандалният случай досега си остава кражбата на 460 млн. долара от японската борса за криптовалути Mt. Gox през 2014 г.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *