Каква е инфлацията през март в ЕС и България

Инфлацията в България през март е била 1,9%, или малко над средното ниво за Европейския съюз (ЕС), показват данни на Евростат.

Годишният темп на инфлацията в ЕС през изминалия месец е достигнал ниво от 1,5% спрямо 1,4% през февруари. В сравнение със същия период на 2017 година се наблюдава забавяне, като тогава инфлацията в региона е била 1,6%.

В еврозоната темпът на инфлацията за миналия месец е бил 1,3% за разлика от февруари, когато е 1,1%. Стойностите обаче остават по-ниски от тези година по-рано, когато са били на ниво от 1,5%.

Най-голям принос за годишната инфлация на еврозоната има секторът на услугите (+0,67 пр. п.). След него се нареждат храните, алкохолът и цигарите (+0,41 пр. п.), енергетиката (+0,20 пр. п.) и неенергийните индустриални стоки (+0,07 пр. п.).

С най-голям ръст на инфлацията са Румъния (4%), Естония (2,9%), Обединеното кралство (2,7%), Словакия (2,5%) и Литва (2,5%), информира financebg.com.

През февруари само в една страна от ЕС има дефлация – Кипър с 0,4%. Най-слаба е била инфлацията в Гърция и Дания със съответно 0,2% и 0,4%.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *