Пак расте контрабандата на цигари

Незаконната търговия с цигари през последните три месеца на 2017 г. е отбелязала ръст. Това се случва за първи път от началото на 2014 г. Делът на контрабандните папироси е достигнал 6.6% при 6% в сравнение с предното тримесечие.

Това показва традиционното проучване на петте големи тютюневи търговци в страната. Негативната тенденция идва на фона на непрекъснатите хвалби на кабинета за успехи в борбата с контрабандата и корупцията. Премиерът Бойко Борисов обаче не пропусна да акцентира, че има страни в ЕС с далеч по-високи проценти на контрабандата.

Основен принос за увеличението на дела на незаконните цигари имат няколко български града – Свиленград, Ямбол, Дупница, Сандански, Стара Загора, Асеновград. В тях ръстът на продажбите на цигари без бандерол е скочил двойно и тройно. Традиционно Хасково, Пазарджик и Сливен са с нива на тютюневата контрабанда над средното ниво за страната.

Въпреки че според премиера Бойко Борисов ръстът от 0.6% е в рамките на статистическата грешка, той разпореди на министъра на вътрешните работи Валентин Радев да се заеме с овладяването на незаконната търговия. В срок до един месец МВР трябва да изясни защо в някои региони незаконната търговия с цигари се е засилила и спешно да предприеме необходимите мерки. „От картата се вижда, че това са районите по пътя на магистралите на юг, които са най-близо до границата и имат лесен транспорт. След един месец бъдете убедени, че нивата в тези градове ще спаднат“, заяви пред журналисти премиерът. Това ще стане, като по пазарите се вкарат още полицаи. „Тъй като в края на миналата година имаше повече мероприятия, много работа, туристически сезон – предполагам, че някъде са понамалили бдителността си“, коментира Борисов.

На фона на повечето държави в Европа обаче България се представя много по-добре по отношение на контрабандата на цигари, похвали се премиерът. С по-добри резултати от нас в ЕС са единствено Чехия, Хърватия и Италия. „Ще повдигна въпроса пред Европейския съвет“, закани се Борисов. И поиска уверение от тютюневите компании, че и другите държави провеждат по аналогичен начин своите проучвания и че резултатите са представителни. У нас това се прави, като се броят празните кутии в отпадъците и се засича колко от тях са без бандерол.

„Ако е вярно това, което показват данните, излиза, че в Ирландия колегата има на 100 кутии цигари 38 контрабандни. Колежката Тереза Мей – на 100 кутии 30, а колегата Макрон – 20 кутии. Като сметнете по трънския курс на лева към паунда нивото на акциза и митата във Великобритания, измерението от загубите би трябвало да е в милиарди евра“, посочи Борисов. Според него проблемът със загубите от контрабанда е много актуален, тъй като редица държави членки са поставили въпроса за орязване на кохезионните фондове за страните от Югоизточна Европа. „Според чешкия премиер само от ДДС се губят 600 млрд. евро. Ето парите, с които бихме могли да продължим кохезионната политика“, посочи Борисов.

„Проблемът не е в диспропорциите в отделните градове, а в търговията с нарязан тютюн“, посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Според него МВР и прокуратурата трябва да съсредоточат усилията си в тази посока. „Останалото е статистика, диспропорциите се променят в зависимост от потреблението, марките цигари и региона, граничните региони винаги са с най-висок дял“, каза Цацаров. За него начинът на търговията с насипен тютюн и отсъствието на този продукт въобще от легалния пазар е „червената лампа“, на която трябва да бъде обърнато специално внимание. „На практика това се оказва абсолютно нелегален и черен пазар, който оперира в повечето случаи с доставки от врата на врата и с поръчки по интернет. Това е един сив, дори черен сектор, който функционира много интензивно вън от всякакви легални правила“, заяви главният прокурор.

Забраната няма да падне

Всеки ден 47 българи, предимно деца, запалват за пръв път цигара. 10 българи всеки ден губят живота си от заболявания, причинени от тютюневия дим. Стряскащата статистика бе изнесена вчера на кръгла маса с широко международно участие от експерти от СЗО – броени дни след като вицепремиерът Валери Симеонов лансира идеята за разхлабване на мерките срещу забраната на тютюнопушенето на обществени места в страната.

Бойко Борисов обаче заяви, че той и ГЕРБ са твърдо против връщането на тютюнопушенето в заведенията. В групата на „Обединените патриоти“ също още не били дискутирали по темата, разказаха депутати, като имало доста гласове против. „Това е пълна простотия и пълен срам“, реагираха и социалисти, въпреки че предричат при евентуално гласуване групата им да се раздели драматично.

Да има ли реклама

На кръглата маса на СЗО вчера експерти посочиха като основна причина за високия брой пушачи липсата на държавна стратегия и политика за контрол на тютюна, както и законодателните дупки, които позволяват рекламирането на цигари и тютюневи изделия. Въпреки че рекламата на тютюневите изделия у нас по принцип е забранена, тя може да се види в специализираните магазини и на билбордове.

Тютюневите компании призоваха управляващите да не предприемат прекалено рестриктивни мерки като пълна забрана на рекламата на цигари и скриване на тютюневите продукти от рафтовете в магазините. Премиерът попари исканията им: „В тази посока не можем да бъдем на ваша страна. Ние сме против тютюнопушенето, защото това е един от основните фактори за влошеното здраве на голяма част от българите“. Все пак според него трябва да се внимава с рестрикциите, защото те може да доведат до засилване на сивия сектор. Точно такъв е случаят с Ирландия, Великобритания и Франция, заявиха от Асоциацията на тютюневите търговци, информира в.Сега.

„Да не бъдем лицемери. Ако заключим цигарите и не ги показваме в магазините, защо тогава трябва щандовете за алкохол да са открити?“, попита главният прокурор Сотир Цацаров. Според него подобни мерки би трябвало да се предприемат и спрямо алкохола, който е не по-малко вреден от цигарите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *