Петролът ще се търгува между 60 и 70 долара

Цената на петрола става все по-малко зависима от геополитическите фактори заради шистовия добив на САЩ, заяви за БНР „Хоризонт“ изпълнителният директор на Канадския институт за енергийни проучвания Алън Фогуил.

По думите му отношенията между Организацията на страните – износителки на петрол и Русия също няма да променят сериозно картината около цената на черното злато.

„От икономическа гледна точка винаги е едно и също – доставки и търсене. Фактът, че САЩ могат да добиват свой собствен петрол означава, че геополитическите фактори вече не са толкова съществени за формирането на цената на петрола. Причината е в това, че американската икономика вече не е толкова зависима от петрола, доставят от Близкия Изток“.

Цената на петрола ще се движи между 60 и 70 долара за барел в следващата година, прогнозира Фогуил, информира economynews.bg.

„Изключително трудно е да се спекулира с подобна прогноза. Ние правим средносрочни прогнози и очакваме в следващата около година цената на петрола да се движи в рамките между 60 и 70 или съвсем малко над 70 долара за барел“.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *