Плаваща АЕЦ „Акад. Ломоносов“ пое към Чукотка

Уникалният плаващ руски енергоблок „Академик Ломоносов“ отплава от „Балтийски завод Съдостроене”. Той е на път към крайната си дестинация – Певек, Чукотка в руския Далечен изток, където ще работи като плаваща АЕЦ.„Академик Ломоносов“ първо ще бъде изтеглен до Мурманск, където ще бъде зареден с ядрено гориво. Излизането на първа критичност на реакторите е предвидено за есента на 2018 г. „Това е изключително важно събитие за нашия проект, както и за целия свят на ядрената индустрия. Плаващите атомна централи ще осигурят електричество и отопление за най-отдалечените региони, като по този начин ще увеличат растежа и устойчивото им развитие“, заяви Виталий Трутньов, директор на дирекция „Изграждане и работа на плаващи атомни топлоелектрически централи“, част от „Росатом“. По думите на Трутньов „надграждайки над триста реакторогодини безопасна експлоатация на установките, захранващи ледоразбивачи, плаващата атомна централа има най-модерните системи за безопасност и се очаква да бъде една от най-сигурните атомни инсталации в света“.

Всички необходими строителни дейности за създаване на брегова инфраструктура в Певек са приключени. Кеят, хидротехническите структури и другите сгради, важни за акостиране на  плаващ атомен енергоблок и за работата на плаващата атомна централа, са проверени и готови за работа. През лятото на 2019 г., след зареждането с ядрено гориво и когато екипажът бъде на борда, атомният плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ се очаква да бъде изтеглен до пристанището на Певек. Средната скорост на тегленето се изчислява на 3,5-4,5 възела. Плаващата атомна централа „Академик Ломоносов“ ще замести остарялата Билибинска АЕЦ в Певек и Чаунската ТЕЦ, като по този начин ще се спестят 50 000 тона CO2 емисии годишно, в сравнение с настоящите нива. След свързването към мрежата, „Академик Ломоносов“ ще стане най-северната атомна инсталация в света.

Плаващата атомна топлоелектрическа централа „Академик Ломоносов“ е снабдена с две реакторни системи КЛТ-40С (всяка с мощност от 35 мегавата), подобни на тези, които се използват на ледоразбивачите. Проектиран от руските атомни специалисти и морски архитекти, съдът е дълъг 144 метра и е широк 30 метра. Има водоизместимост от 21 000 тона. „Академик Ломоносов“ е уникален по рода си кораб, наречен на името на руския учен от 18 век Михаил Ломоносов.

Животът на атомния плаващ енергоблок е 40 години с възможност за удължаване до 50 години. След извеждането от експлоатация, той ще бъде изтеглен до специално съоръжение за деконструкция и рециклиране.

„Росатом“ вече работи по второ поколение плаващи енергоблокове – оптимизирани плаващи енергоблокове, които ще бъдат снабдени с два реактора РИТМ-200М (всеки с мощност от 50 мегавата). Освен че ще имат по-голяма мощност, оптимизираните плаващи енергоблокове ще бъдат по-малки от предшествениците си.

Плаващата атомна електроцентрала е проектирана да осигурява електричество в труднодостъпни области на Руската федерация, независимо от транспортната инфраструктура, характеристиките на пейзажа и стойността на горивните доставки. До 40% от стойността на електроенергията от въглища се определя от цената на въглищата, петрола или газта, както и от цената за доставка. Стойността е дори по-висока за отдалечени места. Малкият размер, лекото тегло и фиксираната стойност на плаващата атомна електроцентрала, елиминира много от тези предизвикателства. Тези малки атомни реактори могат да работят нонстоп без нужда от повторно зареждане с гориво от три до пет години, като по този начин значително намаляват стойността на производството на електроенергия.

Реакторите имат потенциала да работят изключително добре в региони с широки крайбрежия, недостиг на електроснабдяване и ограничен достъп до електрически мрежи. Централата може да бъде доставена до всяка точка по крайбрежието и да бъде свързана към съществуващата енергийна мрежа.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *