„Поправката Гинка“ ще прави КЕВР по-силна?

Парламентът реши КЕВР да одобрява стратегически сделки, като тази между „Инерком“ на Гинка Върбакова и ЧЕЗ. Комисията вече ще може да разрешавадействия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ.Единствено от ДПС гласуваха против текстовете. „Това дава сигнал на инвеститорите, че без разрешение от държавата никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този сектор. И по времето на Тодор Живков не беше така“, коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай от парламентарната трибуна след гласуването на текстовете.

Предложението беше на „Обединените патриоти“ и беше направено с промени в Закона за енергетиката, които депутатите гледат на второ четене от вчера. Още тогава се стигна до спор между коалиционните партньори във властта, защото патриотите настояваха текстовете да бъдат приети, а ГЕРБ искаха КЕВР само да бъде уведомявана за такива сделки.

Днес сутринта обаче председателят на комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че партията му все пак ще подкрепи предложението на „Обединените патриоти“. А мотивът на Добрев беше, че го правят, „за да няма спекулации в обществото“. След гласуването на текстовете Добрев коментира промяната: „Дават се допълнителни правомощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко спорен въпрос“.

Текстовете обаче са противоречиви, защото дават правомощия на КЕВР да одобрява или не такива сделки, но в закона не е записано при какви критерии регулаторът ще може да взима такова решение. Това дава възможност комисията по своя преценка да спира сделки в енергетиката. Добрев обаче успокои, че проблемът може да бъде решен. „Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт“, коментира той.

Промените станаха известни като „поправката Гинка“, но остава отворен въпросът дали тези нови правомощия на КЕВР ще могат да се използват за ЧЕЗ. Добрев заяви, че според него промените нямат отношение към сделката. На въпрос дали все пак КЕВР ще може да развали сделката, той отговори: “ Не съм сигурен, трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно дали договорът с „Инерком“ се счита за приключен, или той е сключен януари, но трябва да мине плащането“.

Той подчерта, че и в други закони комисии имат подобни правомощия и даде за пример Комисията за финансов надзор.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *