Резултатите на военните заводи тръгват надолу

През няколкото силни години за бизнеса ВМЗ успя да подмени машини и да ремонтира сградите си

© Надежда Чипева

 

След няколко години на силен ръст заради военните конфликти по света продажбите на компаниите за специално оборудване започват да се свиват през първото тримесечие на 2018 г. Това показват резултатите от отчетите на държавните военни заводи.

Спадът е особено видим при сопотския ВМЗ, чиито приходи намаляват с две трети. Търговецът „Кинтекс“ също отбелязва понижение, макар и по-малко, а единственото изключение засега е заводът за ремонт на авиационна техника „Авионамс“, който преди година стана собственост на държавата. Макар че частните предприятия все още не са публикували отчетите си, според запознати държавните компании не са изключение, а става дума за тенденция.

Край на бума

Бизнесът на оръжейните заводи като цяло е цикличен и зависи силно от политическата обстановка в света – особено в страните, които са традиционни клиенти на българските производители на специална продукция. Именно конфликтите в такива региони преди няколко години извадиха ВМЗ над водата и му дадоха няколко години спокойствие и ръст.

Сега обаче цикълът започва да се обръща. Според източник от сектора от около половин година има индикации за намаляване на поръчките. Този спад се забелязва най-вече при ударните поръчки, които получават производителите, и не толкова при търговеца „Кинтекс“, който разчита на дългосрочни договори. Индия например е такъв дългосрочен пазар и той остава силен. В някои от заводите като частния „Арсенал“ вече са започнали съкращения на хора според два независими източника. Други предприятия пък залагат на естественото намаление на персонала (пенсионери и напускащи).

Какво показват отчетите

Тази тенденция се чете и в отчетите на държавните военни дружества (виж таблицата). За първото тримесечие на 2018 г. приходите на ВМЗ рязко спадат, а печалбата се свива 23 пъти. Значително (с над 40%) намаляват и разходите, което е сигнал за по-малко работа в завода. От компанията отчитат също спад на задълженията с близо 6 млн. лв., дължащо се на намаление на получените аванси от клиенти. До края на годината дружеството очаква договори и поръчки за приблизително 220 млн. лв. Годишните резултати на сопотския завод също показват спад, макар и доста по-умерен. В предприятието работят около 4500 души.

Отчетът на „Кинтекс“също показва по-слаби резултати, макар че спадът не е толкова драматичен като при ВМЗ. При търговеца приходите за първото тримесечие се понижават с малко над една четвърт, а печалбата е надолу с 8%. За периода от компанията отчитат износ на договорени доставки (боеприпаси и въоръжение) за Индия, Алжир и Египет в размер на 36 млн. долара, но посочват, че нови договори не са подписвани. През 2017 г. обаче резултатите на търговеца се подобряват рязко. Приходите на дружеството се увеличават четири пъти, а печалбата скача 14 пъти.

Далеч по-малкото като обеми НИТИ – Казанлък, което произвежда основно учебно-тренировъчни средства и полицейски боеприпаси, също влошава представянето си през първите три месеца на тази година след доста силна 2017 г. Като причина за спада в отчета се посочва производството на по-малки количества изделия, информира capital.bg.

Авиоизключение

Единственото изключение от общата картина в сектора е пловдивският завод за ремонт на авиационна техника „Авионамс“, който преди време спечели договор с НАТО за ремонт на хеликоптери на стойност около 160 млн. долара. Именно с аргумента, че изпълнението на договора трябва да се гарантира, преди година държавата купи акциите на свързваната с Цветан Василев „Хедж инвестмънт България“ в „Авионамс“ през частен съдебен изпълнител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *