Ръст на жилищните кредити

Годишният ръст на жилищните кредити уверено се доближава до двуцифрен, показват данните от паричната статистика на БНБ за март 2018 г. С този темп на растеж е много вероятно априлските данни да покажат увеличение от над 10%. Оживлението при потребителските заеми също започва да е по-видимо. При фирмените повишението е по-умерено.

Растеж

За март годишният темп на нарастване на жилищните кредити е бил 9.1% при 8.5%годишно увеличение месец по-рано. Обемът им достига 9.7 млрд. лв. Така след силното начало на годината, когато повишението им надхвърли 8%, второто тримесечие може да започне и с двуцифрен растеж. Факторите, които благоприятстват ускореното нарастване на кредитирането в сегмента, са ниските лихви по кредитите – има оферти на банки с лихва под 3%, покачващите се цени на жилищата, конкуренцията в сектора, търсенето на заеми за покупка на имоти.

Всичко това увлича банките в състезание, за резултатите от което се наложи управителят на БНБ Димитър Радев да ги предупреди в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България. В него той посочва, че растежът на кредитирането предполага повишено внимание върху кредитния риск. По думите му „периодите на кредитна експанзия са и периоди на натрупване на потенциал за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблемно качество“.

В търсенето на доходност и конкурентната борба за клиенти занижаването на стандартите на кредитиране е предпоставка за натрупване на бъдещи лоши кредити.

Заради очакваното повишение на лихвите в средносрочен период Радев посочва въпроса като „особено актуален“. Той отбелязва още: „Постигането на индивидуални цели, свързани с показатели за кредитен растеж или пазарен дял, не трябва да бъде за сметка на адекватното оценяване и управление на кредитния риск.“

Преди това в последното си издание „Банките в България“ БНБ отправи предупреждение към банките да внимават при отпускането на жилищни заеми, като обръщат внимание да се следи съотношението между размера на новоотпуснатите кредити и стойността на ипотекираните имоти.

Ускоряване

При потребителските кредити ръстът също става по-видим, като за март е бил 7.2% на годишна база (при 6.9% годишно повишение през февруари). Обемът им е 7.9 млрд. лв. Принос в по-отчетливото нарастване може да има и чистенето на портфейлите от необслужвани кредити от банките, което всъщност показва по-видимо какъв е реалният ръст. Според строителни компании част от ръста в потребителските заеми е също заради имотите – с тях се плащат първоначалните вноски при строителството на зелено.

По-умерено е нарастването на фирмените кредити. През март те се увеличават с 2.3% на годишна база (2% годишно повишение през февруари) до 31.5 млрд. лв.

По-малко проблемни кредити

Лошите и преструктурирани заеми запазват общата тенденция на намаление на годишна база. Обемът към края на март е 6.5 млрд. лв., като годишното понижение е с 13.8%. Делът им в целия кредитен портфейл е 13%, информира в.Капитал.

Това, което прави впечатление, е, че от началото на годината три поредни месеца лошите и преструктурирани заеми при жилищните и при потребителските портфейли нарастват на месечна база, като към края на март обемът им е съответно почти 1.4 млрд. лв. и 821 млн. лв.

При лошите и преструктурирани кредити не става въпрос за необслужваните кредити, които се отчитат в тримесечната надзорна статистика на БНБ. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е различна. Техният дял е малко над 10% към края на миналата година. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово отчитаните кредити, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се отчитат като загуба.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *