САЩ за България: Повсеместна корупция и зависими магистрати

Зависима съдебна система, медии под натиск, корупция на всички равнища на управлението, тежки условия в затворите и арестите, трафик на хора и насилие срещу малцинствата – такава мрачна картина описва за България годишният доклад за 2017 г. на Бюрото за демокрацията, човешките права и труда към Държавния департамент на САЩ.

Мерките, предприети от българските власти, са недостатъчни, а безнаказаността при нарушенията на човешките права остава реален проблем, констатира докладът.

Правителството разполага със законови възможности да преследва проявите на корупция, но не ги прилага ефективно, което създава усещането, че държавни служители на всички равнища участват в корупционни практики безнаказано, пише в документа. Става дума за подкупи, конфликт на интереси, злоупотреби, нагласени обществени поръчки, търговия с влияние. Докладът цитира български неправителствени организации, според които лошите резултати в борбата с корупцията се дължат на институционални слабости и неадекватната работа на прокуратурата. Като пример за политическа корупция се посочва случаят с бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, нашумял покрай „Суджукгейт“.

Доверието в правосъдната система остава „изключително ниско“ заради усещането, че магистратите са податливи на политически натиск, изтъкват авторите на доклада. Те цитират критиките, че прехвърлянето на корупционните дела в Специализирания наказателен съд го превръща в извънреден трибунал, което противоречи на конституцията. Припомнят се твърденията на шефа на бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков за незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти, целящи тяхното сплашване и изнудване.

Медийният плурализъм е определен като „сериозно увреден“ заради корпоративен и политически натиск, съчетан с нарастващата и все по-непрозрачна концентрация на собствеността върху медиите и разпространителските мрежи. Като негативен фактор се сочи и разпределението на държавни средства от страна на правителството в подкрепа на определени медии. Напомня се и оценката на международния Индекс за медийна устойчивост, според който опитите на политици и олигарси да използват медиите, за да упражняват влияние, да манипулират общественото мнение и да рушат репутацията на своите опоненти, са основна заплаха за доверието в журналистиката. Докладът посочва конкретни примери – пресата срещу „Икономедия“, „ЦУМ гейт“, разкрит от издателя на „Сега“ Сашо Дончев, натискът върху сатиричния вестник „Прас прес“.

Условията в затворите остават сурови – насилие срещу съкилийници, пренаселване, корупция сред служителите, неадекватни жилищни, санитарни и медицински помещения. Подобрение в сравнение с предните години не се наблюдава, информира в.Сега.

Насилие

Споменават се и заключенията на Комитета срещу мъченията към ООН, според които 1/3 от задържаните в полицейските участъци са били подлагани на физическо насилие, чиято бруталност може да се окачестви като мъчение. Подобни случаи сред задържаните роми надхвърляли двойно инцидентите с етнически българи. Виновните полицаи най-често оставали ненаказани.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *