Срива на турската лира продължава

Турската лира се намира под силен натиск за пореден ден на търговията от началото на май, след като инфлацията в страната нарасна през април по-силно от очакваното, обобщава „Ройтерс“.

Последните данни на Турския статистически институт показват, че индексът на потребителски цени (CPI) се е повишил през април с 1,87% на месечна база и с 10,85% на годишна база, докато през март потребителската инфлация е била 10,23%. Априлската инфлация е най-високата в южната ни съседка от началото на годината и над осредните прогнози за повишение с 10,45%.

Индексът на производствените цени (PPI – промишлената инфлация) скочи още повече, с цели 16,37% спрямо година по-рано и след повишение с 14,28% спрямо март, достигайки най-високо ниво от ноември 2017 година. Това е знак, че потребителската инфлация ще продължава да се ускорява и през следващите месеци.

Рязкото нарастване на инфлацията засилва инвеститорските опасения, че Турската централна банка ще успее да се справи с прегряващата икономика, тъй като президентът на страната Ердоган е твърд противник на политиката на увеличаване на лихвените ставки, инфотмира economynews.bg.

В началото на седмицата турската лира беше подложена на агресивни разпродажби, след като на 1-ви май „Стандард енд Пуърс“ изненадващо намали дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Турция дълбоко в територията, известна като „боклук“ (много рисков кредитен рейтинг), аргументирайки се инфлационните перспективи. „Стандард енд Пуърс“ понижи кредитния рейтинг на страната до „ВВ“/В“ от „ВВ/В“.

Така турската валута беше подложена на силен натиск, като в началото на днешната европейска търговия доларът поскъпна до нов исторически връх от 4,2126 турски лири. Еврото също поскъпна, но по-слабо – до двуседмичен връх от 5,0507 турски лира за едно евро. Единната европейска валута все още е далеч от исторически си връх от 5,1923 евро за лира, достигнат на 11-и април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *