Трансанадолският газопровод (TANAP) ще заработи през юни

Трансанадолският газопровод (TANAP) започва да действа в края на юни, заяви шефът на проекта Салтук Дюзьол, цитиран от турски медии.

„Планираме да отворим вентила на 30 юни, за да тръгне потокът на газ за търговски цели. Общо 93,5% от проекта са завършени“, каза Дюзьол на компресорната станция в анадолската провинция Ескишехир.

Някъде около „99,9% от стационарната част на проекта са завършени. Ние постигнахме степен на реализация от 80,7% в частта от Фаза 1, която ще се разпростре и в Европа“, добави той.

TANAP, който минава от източната провинция Ардахан на границата с Грузия към границите с Гърция и България, е централната и най-дълга част на Южния газов коридор (SGC). Основната цел на SGC е да свърже гигантското газово находище Шах Дениз в Азербайджан с Европа през Южнокавказкия газопровод (SCP), TANAP и Транс-Адриатическия тръбопровод (TAP). SCP е от Азербайджан до Турция през Грузия, а ТАP започва в Гърция и минава през Италия през Албания и Адриатическо море.

„Планираните разходи за изграждането на дългия 1841 км. газопровод бяха 11,7 млрд., но той е изпълнен срещу 7,99 милиарда долара“, каза Дюзьол. Европейският съюз предостави 10,2 млн. долара за проекта.

Компанията SGC притежава 51% дял в TANAP. Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR) наскоро купи 7% от акциите на SGC, като стана четвъртият партньор в проекта. Турската петролна корпорация (Botas) притежава 30 на сто от акциите и базираната в Лондон компания BP PLC.

В бъдеще по TANAP може да бъде насочен и газ от Ирак и Източното Средиземноморие въпреки факта, че той е проектиран да транспортира природен газ от Азербайджан.

Предвижда се TANAP да удвои количеството природен газ, изнасяно от Азербайджан в Турция. Турция внася 6,6 милиарда кубически метра газ от Азербайджан годишно, информира economynews.bg.

Очаква се първоначалният капацитет на ТАNAP да бъде 16 млрд. кб. м. газ на година, увеличавайки се до 31 млрд. Около 6 млрд. ще бъдат доставени за Турция, а останалият обем ще отива в Европа./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *