Уорън Бъфет купи още 75 милиона акции на Apple

Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на финансиста милиардер Уорън Бъфет е купила през първото тримесечие 75 милиона акции на ИТ гиганта Apple. Те се добавят към 165,3-те милиона ценни книжа на производителя на iPhone, принадлежащи на Berkshire към края на 2017 година, съобщава CNBC.

„Това е невероятна компания, заяви Бъфет. Ако погледнете Apple, аз мисля, че тя заработва два пъти повече, отколкото втората най-печеливша компания в САЩ“.

Известният финансист е съобщил за допълнителната покупка на акции на Apple в навечерието на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway в Омаха щата Небраска, където през почивните дни ще се съберат 40 хиляди акционери на инвестиционната компания.

Бъфет отбелязва, че в тримесечния отчет на Berkshire, който ще бъде публикуван в събота, включва информация за 10-те най-големи вложения на компанията. И че най-проницателните читатели ще могат да видят големия интерес на Berkshire към Apple.

През февруари от Berkshire съобщиха, че делът на компанията в Apple е нараснал с около 23% от края на септември м.г. насам.

Привързаността на Бъфет към вложения в Apple през последните две години учудва доста наблюдатели, тъй като той по традиция страни от инвестиции във високотехнологични компании, отбелязва Reuters.

Приходите на Apple за второто тримесечие на финансовата година, приключило на 31 март 2018-а, са $61,1 милиарда при $52,9 млрд. за същия период година по-рано. Чистата печалба на акция за тримесечието раста с 30%, достигайки $2,73 на акция, информира dnesplus.bg.

Това позволява на съвета на директорите на Apple да утвърдят нова програма за обратно изкупуване на акции на сума $100 млрд., а така също да увеличи сумата за изплащане на тримесечни дивиденти с 16%, отбелязва финансовият директор на Apple Лука Маестри. /money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *