Холандия намалява с 50 % таксата за обучение

Холандия даде добър пример в областта на студентсткото образование. Парламентът на страната одобри решението на правителството да намали с 50 % стандартната такса за обучение в първата година на бакалавърските програми. Това намаление се отнася както за холандските граждани, така и за студентите от Европейския съюз, съобщиха от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

Българските студенти, които които започват обучението си в холандски университети от есента на 2018 г., ще трябва да платят 1030 вместо 2060 евро. Това намаление няма да важи за следващите години на обучение в програмата.

Холандия е на едно от първите места, където българските студенти желаят да кандидатстват. Страната е първата държава в Европа (извън Великобритания и Ирландия), която въвежда програми на английски език във висшето образование. В момента студентите могат да избират измежду повече от 2000 програми, преподавани изцяло на английски език, между които международен бизнес мениджмънт, туризъм и хотелиерство,  право, психология, икономика, музика, моден дизайн, дизайн на компютърни игри, авио-инженерство, строително инженерство, нанотехнологии и много други.

Най-общо през последните няколко години се наблюдава устойчив ръст наши сънародници, които избират да следват в бакалавърски, магистърски и докторски програми в Холандия.  Това важи и за двата типа висши училища в Холандия – университети от изследователски тип (research universities) и университети по приложни науки /universities of applied sciences/. Холандия е избор на много българи поради няколко причини: едни от най-ниските такси в Европа, многобройни програми на английски език, световно признати дипломи и среда от интернационални студенти. Броят на българските студенти постепенно нараства, като през 2016/2017 учебна година в Холандия са били приети 2,281 български студенти според данни на Nuffic. 

Ето и пълното класиране на холандските университети в класацията Times Higher Education’s World University Rankings 2018:

Позиция в ХоландияПозиция в светаУниверситет
1.59.University of Amsterdam
2.63.Delft University of Technology
3.64.Wageningen University and Research
4.67.Leiden University
5.68.Utrecht University
6.72.Erasmus University Rotterdam
7.83.University of Groningen
8.103.Maastricht University
9.122.Radboud University Nijmegen
10.141.Eindhoven University of Technology
11.165.Vrije Universiteit Amsterdam
12.179.University of Twente
13.195.Tilburg University

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *