Абаджиев: Промените в Закона за защита на конкуренцията ще блокират икономиката

Борим за такъв тип правила и уредба в нашата държава, при която малък или голям производител да имат равен достъп до пазара. Това е конкуренция. Ние конфликт с големите търговски вериги нямаме. Имаме проблем с Българската държава и по-точно бих казал – имахме проблем. В момента нямаме такъв, тъй като държавата чу проблемите на малкия и средния бизнес, на малкия и средния производител и предприема адекватни мерки – да регламентира и да регулира по посока на равноправна конкуренция отношенията в тази сфера. Това не може да доведе до нищо лошо, може да доведе само до нещо много хубаво. Малкият български бизнес има проблеми, но те не са функция на отношенията му с веригите, потвърди и Емилиан Абаджиев, председател на Сдружението за модерна търговия. Според него българското производство е поставено под много голям натиск, който произтича от обстоятелството, че българският производител се бори на европейска и до някъде световна конкурентна сцена. То трябва да получи подкрепа от държавата, но подготвеният законопроект не е формата, смята той.
Един голям производител и един малък производител обективно се различават. Единият произвежда малко, другият произвежда много. Единият произвежда скъпо, другият – по-евтино. Тези неща не могат да се регулират със закон. Тези различия се регулират от пазарната среда и нормалната конкуренция. /…/ Законът, с въвеждането на понятието „пазарна сила”, което е абсолютно недефинирано, ще въведе условия за това всеки един да се оплаква от всеки друг.
Според Абаджиев, ако този закон бъде приет в този вид, ще доведе до вълна от протести, която тотално ще блокира икономиката. Това ще има фатални последствия за българската икономика и чуждестранните инвестиции, добави той. Кънчо Стойчев обаче не се съгласи с това твърдение.
Целенасочено изтикване на български стоки от щандовете на търговските вериги у нас не бих казал, че ще има. Но когато закон създава предпоставка всеки да те съди за каквото и да е, естествено е много по-внимателно да подбираш своите партньори. Ефектът ще бъде – точно малките и средни производители, на които законът уж трябва да помогне, ще изпаднат изцяло извън играта. Ефектът ще бъде, че ще се увеличи вноса, а след това и цените, подчерта Емилиан Абаджиев.
Кънчо Стойчев отново не се съгласи с мнението на събеседника си: Това няма да се случи, защото българските производители не са идиоти. Според него промените в Закона за защита на конкуренцията ще станат факт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *