Абеномиката – смес от постижения, компромиси и пропуснати възможности

За един лидер никога не е добър сигнал, когато играта на голф се превърне в обект на скандали. Както Барак Обама получава критики в САЩ, че играе голф, на фона на расовите протести в град Фъргюсън, щата Мисури, а ислямистки фанатици пируват след обезглавяването на американски журналист в Сирия, японският му колега – Шиндзо Абе, също е поставен под прицел за това, че играе голф по време на криза.

В случая на Абе обвинението е, че той отиде да играе, след като получи сведения за свлачищата в префектура Хирошима, които отнеха живота на 50 души. Също като атаките към Обама, критиките – опозиционните партии призоваха за парламентарно разследване – издават симптоми за по-дълбоки уязвимости: някога недосегаемият популярен архитект наАбеномикатапрекарва едно смирено лято, пише в свой анализ Financial Times.

Налице са няколко причини, поради които Абе харчи свободно политически капитал за каузи, за които смята, че са от значение за Япония, но които не се харесват на обществото, като например връщането на конституционните ограничения върху армията и рестартирането на атомните електроцентрали, които бяха затворени след катастрофата във Фукушима през 2011 г.

Обаче по-съществената причина може би е недоволството от икономическата политика на Абе, която преди бе най-големият му политически актив. Дори предишокиращото свиване с 6,8% на брутния вътрешен продукт(БВП) на годишна база през второто тримесечие да бъде потвърдено от правителствените данни този месец съмненията относно кампанията на премиера по стимулирането на растежа се увеличават.

Вестникът Sankei, който по принцип подкрепя Абе, обяви през юли, че над Абеномиката е надвиснала „сянка“, след като след проведена анкета става ясно, че все повече хора не одобряват методите за управление на икономиката. Цялостната подкрепа за Абе в момента е под 50%. Спадът е рязък в сравнение с рейтинга от над 70%, на който се радваше по време на първата си управленска година.

Най-често задаваният въпрос за Абеномиката беше дали Абе може да проведе структурни реформи, които да стимулират растежа – т.нар. трета стрела от стратегията му за съживяване на японската икономика. Въпросът все още няма отговор: данните до този момент изглеждат като смес от постижения, компромиси и пропуснати възможности. Във всеки случай дори оптимистите смятат, че за да бъдат въведени дерегулация и други инициативи ще бъдат нужни няколко години, а дори и повече, за да дадат ефект.

Скептицизмът сега се образува върху това, което се смяташе за основната способност на Абеномиката: съживяване на икономиката чрез фискални и най-вече – чрез парични стимули.

Проблемът не е толкова в последните данни за БВП – свиването беше очаквано, заради по-високият потребителски данък от 1 април. И въпреки че контракцията бе по-дълбока от първоначалните прогнози на експертите, такъв бе и ръстът на икономическата активност през първото тримесечие преди покачването на налога. Като цяло доста хора извършиха повече разходи преди определения срок за повишаването на данъка.

По-тревожна е по-широката икономическа картина, заради която у доста хора се поражда безпокойство за наличието на стагфлация. Щом се осреднят спираловидните движения на БВП е видно, че икономиката е отчела нулев реален растеж между средата на 2013 г. и средата на 2014 г. Същевременно, агресивните парични мерки на Японската централна банка (ЯЦБ) разпалиха инфлацията. Въпреки лекото покачване на работните заплати през юли едно по-голямо покачване на цените означава, че реалните доходи са с 3,2% по-ниски спрямо година по-рано.

Дори и спонсорите на Абеномиката признават, че нещата не вървят по план. Инфлацията сама по себе си не е това, което ги притеснява, тъй като избягването на продължителните спадове на потребителските цени бе основна цел на стратегията.

Но непорочният кръг на „добра“ инфлация, за която обещаха, при която повишаването на цените се случва чрез еднакво увеличение на доходите, изглежда видимо неуравновесен, с издутина при цените, която прави хората по-бедни.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода коментира проблема по време на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул през уикенда. Той описа провалът на работните заплати, понесен от неговия монетарен потоп, като „тревожен проблем“ и заяви, че Япония е едва „по средата“ на пътя към победата над дефлацията. Но той предсказа, че доходите ще наваксат веднъж щом бизнеса и работещите приемат, че покачващите се цени са част от новото нормално за Япония.

Разбира се, отслабването на заплатите изглежда като мистерия. Корпоративните печалби са рекордни, а Япония е в състояние на пълна заетост, тъй като безработицата е трайно под 4% – идеални условия, при които да се търси по-високо заплащане. Въпреки че икономистите очакват повишение на доходите, структурните проблеми могат да ограничат растежа им.

Накратко – хората от периода на бейби-бума се пенсионират и взимат добре платените работни места със себе си. Много по-вероятно е техните заместници да бъдат назначени на непълно работно време или да дойдат нископлатени работници, включително и собствените им потомци. Вълна от майки, родени по време на „ехото“ от бейби-бума, се вливат отново в работната сила, доста често за по-ниско заплащане, като същевременно по-малките им деца достигат училищна възраст.

Подобни промени създават парадокс, при който заплащането на вече работещите расте из цялата икономика въпреки че все се още средните доходи са в застой, тъй като най-високо платени работни места са на изчезване.

Структурните промени спъват Абеномиката на други места. Давайки на големите износители от ранга на Toyota и Sony конкурентен тласък, отслабвайки йената, беше надежден начин да се стимулира японската икономика, но поевтиняването с повече от 20% при Абе не постигна своята цел.

Това е така, защото отчасти Япония се превърна в нетен вносител след Фукушима заради увеличените покупки на чужди петрол и газ. Но и износът не расте според очакванията. Мнозина вярват, че това е така, защото компаниите изкарват повече от продуктите си в чужбина – какъвто е случаят на автомобилните производители, например, обемът на чуждестранната продукция расте с 80% в сравнение с последния сравним период, при който йената поевтиня преди година, докато вътрешното производство намалява.

Тази година Абе трябва да реши дали ще повиши още веднъж данъка върху продажбите през октомври 2015 г. Той може да се откаже, ако счете икономиката за твърде крехка. Но комбинацията от очаквано съживяване на БВП през третото тримесечие и продължаващият политически натиск за справянес японския дълг– поне не от мощното финансово министерство – кара мнозина да вярват, че все пак Абе ще даде зелена светлина за покачването.

До края на 2014 г. за Абе и Абеномиката предстоят ключови събития:

През септември ключови съветници ще запазят работата си в кабинета, но проблемите могат да дойдат от тези, които ще си отидат. По време на управлението на Абе партийната дисциплина е много сериозна, но е налице дълъг списък с чакащи за постове. А тези, които останат разочаровани, ще се чувстват свободни да критикуват администрацията.

Отново през септември Токио и Пхенян ще преговарят за връщането на японски граждани, отвлечени в Северна Корея през 70-те и 80-те години на ХХ век. Ако бъде постигнато споразумение за връщането на японските граждани в родината им, популярността на Ябе ще се покачи.

За октомври и ноември са насрочениизборив разочарованите региони на Фукушима и Окинава. Фукушима заради ядрената катастрофа през 2011 г., а Окинава заради непопулярният, подкрепен от Абе, план, за преместване на американска военна база. Поражението над кандидатите, подкрепени от либерал-демократите, ще бъде счетено за упрек към премиера.

През ноември Абе ще опита да убеди президентът Си Дзинпин да го придружи в Пекин. Взаимоотношенията между Китай и Япония се намират в най-ниската си точка по отношение на исторически и териториални диспути, а срещата, която ще бъде първата им, може да обезвреди напрежението, което нарани бизнеса и дипломацията.

До декември Абе трябва да реши дали ще повиши данъка върху продажбите от 8% на 10% през октомври 2015 г. Въпреки пораженията, причинени от априлското покачване, залозите са, че все пак той ще вземе такова решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *