Аварията в АЕЦ „Фукушима“ може да струва 100 млрд. евро

В тях се включват средствата, необходими за обеззаразяване и обезщетяване на жертвите. Това съобщи мениджърът на компанията, експлоатираща централата – Tepco, цитиран от АПФ.
Сумата е двойно по-голяма от предвидената за възстановяване след опустошителната авария, причинена от връхлетялото централата цунами на 11 март 2011 г.
Увеличаването на разходите се налага, тъй като на обеззаразяване подлежи по-голяма площ от първоначално определената, също така трябва да бъдат изградени и площадки за временно съхранение на радиоактивните отломки. Японската компания Tepco не е в състояние да поеме всички разходи, предизвикани от бедствието във Фукушима, принудило да се евакуират стотици хиляди хора, живеещи в района на атомния комплекс, пише bTV.
„За момента не е ясно каква ще бъде общата сума защото се  ревизират данните за обеззаразяването и компенсациите всяко тримесечие, но ако тя надхвърля 5 трилиона йени, компанията ще има проблеми, предупреждават експерти от Tepco.
Ядрената авария във Фукушима е най-тежката и разрушителна в сектора след тази в украинската АЕЦ в Чернобил от 26 април 1986 г., предизвикала облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *