Австралия забрани търговските марки върху кутиите цигари

 
Австралийският върховен съд отхвърли колективния иск на големите цигарени компании срещу новия закон, който предвижда всички цигари, независимо от производителя, да се продават в еднакви маслиненозелени кутии Вместо марката, върху тях ще се изписват предупреждения за това как тютюна вреди на здравето. Фирмата-производител ще фигурира само като име – то ще се помества в долната част на кутиите с дребен шрифт.
Четирите основни фирми на цигарения пазар в страната – British American Tobacco, Imperial Tobacco, Philip Morris и Japan Tobacco, оспорваха закона като противоконституционен. Те застъпваха становището, че новия документ нарушава правата им върху интелектуална собственост. Върховният съд обаче отхвърли тезата им.
По този повод от Philip Morris коментираха на официалния си сайт, че ще изчакат органът да публикува мотивите за становището си писмено.
Австралия е подложена на натиск и в Световната търговска организация за това решение. Въпросите, които поставят срещу държавата опонентите й, са дали има безспорни доказателства, че мярката ще намали пушенето и дали няма по-ефективни и по-малко рестриктивни алтернативи на това решение.
Така или иначе, плановете на правителството остават в сила засега – от първи декември всички кутии на пазара ще изглеждат по един и същи начин и на тях няма да фигурира марката на производителя им. Целта е да се спре масираната реклама, която цигарените компании правят на продуктите си.
С новите промени Австралия става първата държава в света, която приема подобен закон в съответствие с последните препоръки на Световната здравна организация (СЗО). Подобни мерки подготвят още няколко държави като Великобритания, Индия и Канада.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *