Австралия остави основната си лихва без промяна

Австралийската централна банка днес остави основната си лихва във втори пореден месец на фона на признаците, че най-агресивното увеличаване в страните от Г-20 намалява води до охлаждане на продажбите на дребно и имотния пазар, информира Bloomberg.
Централната банка на Австралия реши да остави лихвата си на ниво от 4.5%. Решението бе очаквано от всичките 22 икономисти участвали в проучване на Bloomberg News.
Управителят на банката Глен Стивънс е увеличавал лихвата на шест пъти от началото на октомври насам когато тя беше на 50-годишен минимум от 3%.
Повишенията на лихвата помогнаха на австралийския долар да поскъпне с 27% за 12-те месеца до 30 април и да се превърне във втората най-добре представяща се валута сред 16-те най-търгувани в света. Валутата е загубила около една трета от тази печалба оттогава на фона на признаците, че ръстът на световната икономика намалява след като производството в Китай отслабва.
Днешното решение идва един ден след като Централната банка на Индонезия остави лихвата си непроменена на ниво от 6.5% за 11-ти пореден месец. Централната банка на Великобритания и Европейската централна банка също ще оставят лихвите си без промяна през тази седмица, според анализаторите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *