Австрийският производител Kronospan ще строи завод за 300 млн. лв

Австрийският производител на дървесни плоскости Kronospan вече е започнал инвестиционния си план за ново производство във Велико Търново за 300 млн. лв., като проектът е разширен и със изграждане на зона за готови фабрики за мебелни производители.

В клъстера в готови халета ще бъдат поканени клиенти на завода за ПДЧ продукти на „Кроношпан България“. Този модел вече е приложен от австрийския собственик в Полша и първите дошли инвеститори са намалили значително логистичните си разходи.

Kronospan работи в България от 20 години, когато закупи бившия мебелен комбинат в Бургас. През 2007 г. дружеството откри втори завод във Велико Търново, като закупи цех за плочести материали от „Дървообработване-ВТ“. От 2009 г. има и логистичен център в София. Компанията има 179 млн. лв. приходи за 2015 г., а заетите са около 400 души.

Елате, мебелни фабрики

Австрийската компания от няколко месеца активно изкупува земя в Търново и подготвя разширение на мощностите си. „Идеята е на част от земята да изградим халета, които да предоставим на производители на мебели“, обясни управителят на „Кроношпан България“ Николай Банков за „Капитал“. Като потенциални партньори се разглеждат чуждестранни компании, които все още не работят на българския пазар, тъй като по думите на Банков дружеството вече доставя продуктите си на всички големи местни производители.

Подобен клъстер – Szczecinek Furniture Cluster, Kronospan вече е създала в Полша, където предоставя на партньорите си помещения под наем. „Нашата организация има богата история и опит в цяла Европа, работим в над 40 страни и целта ни е сега да привлечем други големи мебелни производители във Велико Търново, които да са потребители на нашите материали“, каза Банков.

Като глобален лидер в производството на плочести материали от дървесина австрийската компания има капацитета да привлече големите мебелни компании, тъй като е техен ключов доставчик на материали, а това би им спестило логистичните разходи. Друг фактор е географското местоположение на България и членството й в Европейския съюз, което би осигурило на бъдещите инвеститори по-лесен достъп до европейския пазар.

Големият производствен план

„Кроношпан България“ в момента прави мащабно разширение на производството си във Велико Търново, което започна преди няколко месеца. В понеделник компанията получи сертификат за държавна подкрепа за инвестиция от 42 млн. лв. Реалното вложение ще бъде около 300 млн. лв. в рамките на три години, обясниха от дружеството. Проектът ще бъде изпълнен на два етапа. Първият предвижда изграждане на линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ), което ще увеличи производствения капацитет на завода. Във втория етап ще бъде монтирана линия за плочи от дървесни влакна (MDF), което ще бъде изцяло ново производство за България.

Оборудването ще бъде доставено от Германия и ще бъде най-нова технология. „Смятам, че заводът във Велико Търново ще бъде най-модерният завод за производство на такива плочи на Балканите и ще успеем да привлечем много нови клиенти, за които ще доставяме продуктите“, каза Банков.

В момента компанията изнася около 60% от продукцията си. С новия капацитет делът на износа се очаква да достигне над 80%, информира capital.bg. Инвестицията ще осигури 100 нови работни места в града, но според Банков със свързаните индустрии (дърводобив, логистика, мебелни фирми) индиректно ще бъдат създадени над 1000 работни места.

Решението на австрийската компания да направи тази мащабна инвестиция в България се дължи на няколко фактора. „Тук имаме чудесен екип, традиции в мебелното производство и дървопреработващата промишленост“, каза Банков. Централната локация на Велико Търново пък дава конкурентно предимство на предприятието по отношение на суровината и готовата продукция и осигурява възможности на компанията да достигне до нови пазари.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *