Австрия иска от ЕК трудови ограничения за източноевропейци

Австрия ще настоява пред Европейската комисия да позволи ограничаване на достъпа на източноевропейци до трудовия пазар на страната. „Намаляването на трудовата миграция“ от по-бедните държави от Европейския съюз е една от точките в новото коалиционно споразумение, постигнато вчера от управляващите социалдемократи и консерватори, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Трудовият пазар във всички страни от ЕС бе напълно отворен за българи (и румънци) от 2014 г.
Безработицата в Австрия миналата година премина 9%, като с връщането на системата, която дава приоритет на местните работници, двете партии се опитват да спрат възхода на крайнодясната Партия на свободата. Тя води във всички допитвания до общественото мнение през последните месеци, отбелязва агенцията.
Новият план включва намаляване с 50 на сто на непреките разходи за труд за компании, които наемат нови служители през следващите три години, съобщава и БТА.
Ще бъдат въведени и други мерки за насърчаване на проучванията и инвестициите и за намаляване на бюрократичните пречки.
За да повиши потребителското търсене, правителството планира да обвърже данъчните ставки с инфлацията, така че данъкоплатците да не плащат повече, когато надниците се увеличават.
В плана влизат и значително по-твърди политики за интегриране на мигрантите. Освен забрана за забулване на публични места коалиционното споразумение предвижда също кандидатите за убежище с големи шансове да получат бежански статут да преминават курсове по немски език и по професионална ориентация за по-лесно признаване на квалификацията им, както и семинари за местните ценности. Тези, които откажат, ще загубят социалните си помощи.
Австрия, в която живеят 8,7 милиона души, прие около 130 000 кандидати за убежище през последните две години.
Целият план на кабинета ще е на стойност 4 милиарда евро. Според правителството около три четвърти от тази сума ще дойдат от бюджетни икономии, а останалата една четвърт – от очаквано положителното въздействие върху икономическия растеж и създаването на работни места.

Австрия е 12-тата най-богата страна в света, тя се отличава с висок стандарт на живот и социално ориентирана пазарна икономика, която до 90-те години на XX в. до голяма степен е държавна. Ориентирането на страната към Европейския съюз довежда до бърза приватизация и съотношението между частния и публичния сектор днес е сравнимо със средното ниво в ЕС.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *