Австрия и Унгария искат помощ за Шенгенската граница

Въпросът ще бъде обсъден в четвъртък на срещата на вътрешните министри на ЕС, на която те вероятно ще отхвърлят предложението да се дадат на Европейската комисия правомощия да участва в решения за връщане на контрол по национални граници и приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, пише ИЮ обзървър.
В общо писмо вътрешните министри на Австрия и Унгария искат „общи действия“ при обезопасяването на унгарско-сръбската граница, през която трафиканти вкарват арабски и азиатски мигранти в Западна Европа.
Двамата министри предупреждават, че проблемът може да се влоши ако ЕС не вземе мерки, и призовават за повече сътрудничество между страните членки, граничната агенция на ЕС Фронтекс и европейския орган за полицейско сътрудничество Европол с цел осигуряване „по-добра защита на външните ни граници“.
Австрийското правителство вече е изпратило граничари на унгарската граница в помощ на местните власти и за създаване на смесен екип за борба с трафика на хора. В района вече са изпратени полицейски екипи със служители на двете страни, които извършват проверки по автомагистрали и във влакове. Фронтекс е в течение на ситуацията и извършва оценка дали е необходимо в района да се изпратят допълнителни гранични служители от други страни.
Полското председателство на ЕС се е съгласило да включи въпроса в дневния ред на срещата на вътрешните министри в четвъртък и подчерта, че той не е свързан с по-спорните теми за реформата и разширяването на Шенгенското пространство,
Съгласно предложението на ЕК националните власти ще могат да връщат граничния контрол при спешни обстоятелства само за пет дни, след което ще трябва да искат позволение за удължаването на този срок от ЕК и другите страни членки. Възможно е обаче една от мерките в предложението да бъде приета като предпазна клауза към решение България и Румъния да бъдат допуснати в Шенгенското пространство. Става дума за въвеждане на по-строг мониторинг на начина, по който се охраняват границите.
Постоянните представители на 27-те страни членки ще се срещнат утре преди министерската среща в четвъртък и ще се опитат да постигнат компромисно решение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *