Агджа: Атентатът беше част от божествен план

„Този напълно невинен папа беше една необходима жертва. Просто изпълних дълга си“. Това заявява в интервю за Paris Match Али Агджа шест месеца, след като бе освободен от затвора. Турският терорист пише голяма книга по теология и смята атентата срещу Йоан Павел Втори за чудо. Агджа се мисли за „втори месия“ и пише „Перфектната Библия“, която ще е интерпретация на Евангелиетата.

„През септември 1980 агент на разузнавателните служби на чужда страна се свърза с мен в Цюрих. Той и други ме индоктринираха и ме убедиха да приведа в изпълнение проекта за този атентат, който ми представиха като историческа мисия“, разказва още той.

Агджа твърди, че поначало не е искал да убива папата: „Това не беше планът! Оттам където бях, на няколко метра, щеше да е лесно да го убия. Намерението беше да го раня“.

„Този атентат е чудо! Защо папата дойде да ме види ( има се предвид посещението на Папа Йоан Павел Втори в затвора – бел. ред.)?. Защо разкри през 2000-та година, че атентатът е третата тайна на Фатима? Аз съм основна действаща фигура в една от най-големите тайни на християнството! Аз съм в центъра на божествен план“, добавя Агджа

Той обяснява, че получил „просветление“ в затвора, където прочел близо 1500 книги – като се почне от биология, мине се през биографиите на Сталин, Хитлер, Наполеон, Чърчил и се стигне до астрономия.

Агджа коментира и обвиненията, че е психически неуравновесен.
„Въпреки, че съм скромен, трябва да кажа истината: бих могъл да преподавам психология и психиатрия в университетите в Харвард, Принстън, Станфорд, Йейл и Оксфорд. Ако професорите от тези престижни университети наистина се справяха с работата си, щяха да създадат по-добро общество, не смятате ли? Вижте какво правят със своите познания! Те поставят своята наука в услуга на лъжата. Това промиване на мозъци създава свят от роботи! Американското общество се срива. То е в ръцете на психопати като тези от Сциентоложката църква или сектата на Муун. Днес, 30 милиона американци вземат Prozac или подобни продукти“, заявява турчинът.

Мехмет Али Агджа беше освободен от затвора на 18 януари 2010 г. след като прекара почти три десетилетия зад решетките. Адвокатът му Йълмаз Абасоглу заяви тогава, че Агджа иска да пътува до Ватикана, за да види гроба на Йоан Павел II и да се срещне с наследника му папа Бенедикт XVI.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *