Агджа излезе от затвора и обяви края на света

Мехмет Али Агджа, който опита да убие папа Йоан Павел II през 1981 г. „обяви края на света“ в писмено съобщение в деня на освобождаването си от затвора, където прекара близо три десетилетия.
52-годишният Агджа, който твърди, че е вторият Месия и се смята, че страда от психическо разстройство, се определя като „Вечния Христос“ в съобщението, разпространено от адвоката му извън затвора в Анкара, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
„Обявявам края на света. Целият свят ще бъде разрушен през този век. Всички хора ще умрат през този век“, пише Агджа. „Евангелието е пълно с грешки. Аз ще напиша идеалното Евангелие“, се казва още в съобщението, подписано като „Вечният Христос, Мехмет Али Агджа“. Към него е прикрепена паметната снимка, на която Агджа стиска ръката на папа Йоан Павел II.
Мехмет Али Агджа стреля срещу главата на римокатолическата църква папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г. на площад Св. Петър във Ватикана. Той прекара 19 години в затвор в Италия за покушението, за което несправедливо беше обвинил българина Сергей Антонов, който бе оправдан от италианския съд.
Агджа бе осъден през 1981 г. в Италия на доживотен затвор за атентата, но по молба на папата бе помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 г. След помилването Агджа беше екстрадиран в Турция, където има присъда за убийството през 1979 г. на известния журналист от вестник „Миллиет“ Абди Ипекчи и за два въоръжени грабежа на банки през 70-те години. Агджа бе вкаран в затвора, откъдето на 12 януари 2006 г. временно бе освободен по решение на турски съд въз основа на обявена в Турция амнистия. Това предизвика остро недоволство сред обществеността и след съответна съдебна процедура Агджа осем дни по-късно бе върнат в затвора, съобщи „Фокус“.
Веднага след излизането си от затвора Агджа ще бъде прегледан от военни лекари, които трябва да установят дали е годен за военна служба, предаде БНР. Такова искане е постъпило от донаборната комисия в родния му град Малатия, откъдето искат той да отбие службата си, тъй като преди години е дезертирал.
Дни наред медиите, предимно тези на Запад, тиражират различни съобщения за Агджа. Според едни той е психически здрав и силен, а други отбелязват, че ще продаде спомените си за 3 млн. долара. В Турция обаче битува мнението, че Мехмет Али Агджа е психически изчерпан, но прави всичко възможно, за да остане център на внимание. Това се потвърждава от близкия му съратник Ялчън Йозбей, който твърди, че единствената му цел е да бъде прочут.
Негов приятел от детинство казва: Агджа много обичаше да играе футбол, бе много силен по математика, така че като остане на свобода сигурно ще продължи да ни поднася нови истории за себе си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *