Адвокати трупат милиарди от катастрофи

Адвокатски кантори трупат милиарди от катастрофи, каза в студиото на новините на PRO.BG Асен Христов, директор на застрахователното дружество „Еврохолд”.

Този проблем е реален и много голям. Когато се говори, че застраховката „Гражданска отговорност” поскъпва и че хората нямат пари, в същото време се изискват огромни средства за неимуществени вреди. И няма логика в начина, по който се предявяват претенциите. Липсва методика, по която да се каже: ”Счупена е ръка – компенсацията ще е толкова”, посочи Христов.
Застрахователят твърди, че понякога адвокатските кантори сключват споразумение с клиента за хонорар, който възлиза на 50% от обезщетението. Също така при идентични случаи на пътни инциденти, съдиите в различните краища на България присъждат до два или три пъти по-големи суми.
Когато сумата е приблизително ясна, ще се стига много по-лесно до извънсъдебно споразумение. Когато няма критерии, се появяват адвокатски кантори, които се възползват от тази липса и от пропуски в системата и успяват да корумпират съдии, твърди Асен Христов.
Според него ако се въведе методика за приблизително определяне на компенсациите при пътни инциденти, всеки застраховател ще може много по-точно да планира разходите си.
Със сигурност цената на застраховката „Гражданска отговорност” ще скочи, защото в момента е необосновано ниска, прогнозира директорът на застрахователното дружество.
Има хора, които трупат пари на гърба на жертвите на пътни инциденти, но не всички асоциации и адвокати да се слагат под общ знаменател, коментира на свой ред Владимир Тодоров, адвокат от Асоциация за защита на пострадалите при катастрофи.
Има некоректни посредници, които използват неграмотността на някои хора, злоупотребяват с незнанието на хората и на съдебната система. Това, което съветваме, е да има извънсъдебно споразумение. Парите от застраховката „Гражданска отговорност” са нужни в момента за лечение и възстановяване на хората, а не след години на съдебни дела, посочи той.
Проблемите, които започват от улицата, от болницата, преминават през хората, които разследват престъпленията и стигат до съдиите. Има много различни съдебни решения по идентични престъпления. В някои случаи се присъждат 30 хиляди лева, а в други 50 хиляди лева, каза Тодоров.
По неговите думи има и още един проблем – цената на „Гражданска отговорност”, която е 140-150 лева и не може да покрие застрахователната сума на гърба на полицата.
Владимир Тодоров призова застрахователите да повишават цената на тази застраховка в дългосрочен период.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *